В начало

Казахстан купив танкери для постачання нафти морем у Європу — Bloomberg

Підрозділ державної національної компанії «КазМунайГаз» купив танкери для транспортування нафти Каспійським і Чорним морями. Таким чином, нафтовий конкурент росії шукає альтернативи постачанням через трубопровід «дружба», повідомляє Bloomberg.

Нафтогазова компанія Казахстану вже купила два судна дедвейтом 8 тисяч тонн кожен і збирається придбати ще два танкери, здатні перевозити по 80 тисяч тонн, повідомив заступник міністра енергетики країни Ерлан Аккенженов.

З його слів, республіка вивчає альтернативи постачанням через Каспійський трубопровідний консорціум (КТК), незважаючи на те, що цей маршрут залишається найбільш вигідним для експорту сирої нафти.

З січня 2023-го Казахстан уже експортував 300 тисяч тонн нафти через Каспійське море і трубопроводом «Баку–Тбілісі–Джейхан», який проходить з Азербайджану до Туреччини. До кінця року місцеві виробники планують експортувати альтернативними маршрутами близько 1,5 млн тонн. Це лише мала частина всього експорту країни — за останні півроку він становив близько 40,5 млн тонн.

У квітні стало відомо, що національний морський перевізник республіки «Казмортрансфлот» має намір збільшити каспійський флот для експорту нафти через Азербайджан, оминаючи росію. Зараз головним альтернативним маршрутом є трубопровід «Баку–Тбілісі–Джейхан» (БТД), через який сировину постачають Каспійським морем.

На початку серпня «КазТрансОйл» допустив переспрямування експорту сировини з новоросійська до балтійського порту в усть-лузі. Причиною такого рішення стали ризики, що виникли в Чорному морі, заявив заступник гендиректора Ерік Сагієв. Раніше в порту новоросійська ввели тимчасову заборону руху суден через атаку українських безпілотних катерів на місцеву військово-морську базу.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти