В начало

До 3 мільйонів тонн: «Укрнафта» озвучила амбітні плани з видобутку нафти

ПАО «Укрнафта» 2023 року планує збільшити видобуток нафти на 6% порівняно з торішнім показником, до 1, 447 млн т. Ці цифри в рамках семінару «Паливний фронт. Перша перемога» озвучив директор підприємства Сергій Корецький, передає кореспондент enkorr.  

«Мета, яку ми поставили, — це +6% приросту, але, думаю, що можемо досягти і більш амбіційної позначки — 1,5 млн т у поточному році», — сказав топменеджер.

З його слів, цього можливо досягти завдяки спільній роботі всіх напрямів компанії, роботам з інтенсифікації видобутку і безпеки, зокрема ліквідації врізок, налагодження обліку тощо.

«Усі ці роботи можуть привести до реального результату. Ми сьогодні вже маємо середньодобовий видобуток більший, ніж середньодобовий минулого року», — зазначив він, додавши, що цього року «Укрнафта» планує пробурити шість свердловин. 

Корецький також поділився більш далекоглядними планами з видобутку — до 3 млн т нафти на рік через п’ять років. «Наше бачення, бачення менеджменту, у п’ятирічній перспективі можна збільшити видобуток майже вдвічі, до 3 млн т нафти на рік», — заявив він.

Біля 80% цього приросту, зі слів Корецького, буде забезпечено за рахунок існуючих ліцензійних ділянок, ще 20% — це придбання нових ліцензій, розробка, експериментальні свердловини і т. д..

«Це буде не тільки власна робота «Укрнафти» і її сервісів, ще будуть залучені партнери. Ми ранжуємо всі наші потенційні ділянки і свердловини від найбільшвидобувних до найменш. Найбільш прибуткові «Укрнафта» буритиме власними силами з залученням або нерозподіленого прибутку, або кредитних коштів», — розповів очільник компанії.

Він підкреслив, що «Укрнафта» вже пройшла комплаєнси на кредитні лінії у державних і приватних банках, при цьому ще «не залучила жодної копійки, поки вистачає власних коштів, але кредити — це величезний потенціал для власних робіт».

«А от на ті родовища, свердловини, які ми розумітимемо, що вони ризиковані, ми залучимо професійних спеціалістів з України або з-за кордону, для того, щоб у рамках угоди розподілу продукції, що  є стандартним і якісним інструментарієм, «Укрнафта» отримала свою частину видобутку», — додав Корецький.  

Нагадаємо, на початку листопада 2022 року влада України на основі закону «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану», а також низки наказів Верховного головнокомандувача ЗСУ прийняла рішення про примусове відчуження у власність держави акцій кількох стратегічно важливих підприємства, серед яких — ПАТ «Укрнафта» і ПАТ «Укртатнафта», які раніше контролювала група «Приват» та інші приватні акціонери.

7 листопада Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку ухвалила це рішення.

Після цього у ПАТ «Укрнафта» і ПАТ «Укртатнафта» було змінено склад наглядових рад. Згодом керівником «Укрнафти» й «Укртатнафти» було призначено Сергія Корецького.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти