В начало

Держаудитслужба зафіксувала знищення бухгалтерії «Укртатнафти»

Бухгалтерську документацію багатьох підприємств знищено – так, наприклад, на ПАТ «Укртатнафта» абсолютно відсутній бухгалтерський облік. Про це в інтерв'ю «Главкому» заявила керівник Держаудитслужби Алла Басалаєва.

Проблеми з бухгалтерським обліком, з її слів, має і «Укрнафта». Причиною його відсутності чиновник назвала «російські обстріли». 

«На «Укрнафті» справді багато знищеного. У них зараз новий керівник відновлює бухгалтерський облік і звітність. Ми фіксуємо взагалі відсутність бухгалтерського обліку на «Укртатнафті», – розповіла аудитор.

Басалаєва пояснює, що перевірка не закінчується, якщо в підприємства немає потрібних документів.

«Плюс аудиторських перевірок – це те, що ми завжди можемо побачити контрагента і вийти до нього з питаннями. Якщо відбувалася купівля-продаж, то мають залишитися договори про це. Отак і збираємо інформацію, даємо їм поновлювати документацію», – каже аудитор.

Нагадаємо, в листопаді 2022 року влада України на основі закону «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану», а також низки наказів Верховного головнокомандувача ЗСУ прийняла рішення про примусове відчуження у власність держави акцій кількох стратегічно важливих підприємства, серед яких — ПАТ «Укрнафта» і ПАТ «Укртатнафта», які раніше контролювала група «Приват» та інші приватні акціонери.

7 листопада Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку ухвалила це рішення.

Після цього у ПАТ «Укрнафта» і ПАТ «Укртатнафта» було змінено склад наглядових рад. Згодом керівником «Укрнафти» й «Укртатнафти» було призначено Сергія Корецького.

Після приходу Корецький заявив, що «Укртатнафта» не вела обліку нафтопродуктів. «Немає ні первинних документів, ні серверів, ні паперових документів, ні електронних носіїв, нічого», – зазначав він.

Нагадаємо, у лютому 2023 р. головбуху «Укртатнафти» правоохоронцями було повідомлено про підозру, а також знайдено чорнову бухгалтерію підприємства.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти