В начало

Ціни Sonatrach трохи просіли, проте газ у Румунії дорожчає

Наприкінці жовтня алжирська компанія Sonatrach оголосила прайс для скрапленого газу на листопад. Ціни на пропан не змінилися й становлять $560/т, тоді як бутан здешевшав на $35/т – до $535/т. З наближенням зими попит на бутан у регіоні починає зменшуватися, тому він стає дешевшим за бутан.

Водночас на південних базисах, звідки газ їде на український ринок, ціни зростають, і передусім через недостатню пропозицію бутану в Румунії. «Бутан на Sonatrach здешевшав, але постачальники підвищили премії. Продукт придбати можна, проте дорожче», — каже український трейдер, який імпортує морський ресурс.

Учасники ринку повідомляють, що на терміналах у Плоєшті й Негоєшті наразі немає пропозицій. Нові угоди цього тижня не укладає також Bulmarket у Галаці.

«Усе вже продано, газу відповідного походження і документів для України наразі немає», — повідомив enkorr представник компанії. У Bulmarket додали, що наступні партії продукту компанія продаватиме за $795-815/т, це на $45-65/т дорожче порівняно з минулим тижнем. Зростання цін також очікуються на інших базисах. Зі слів учасників ринку, в середині листопада до Мангалії надійде морська партія газу, який пропонуватимуть на рівні $800/т, це на $90-100/т дорожче порівняно з кінцем жовтня. Премії на пропан також зросли, за даними enkorr, минулого тижня одна з компаній придбала партію продукту за $954/т CIF. Це свідчить про недостатні обсяги пропозиції газу в дунайському трикутнику.

На баланс ринку на півдні також впливає ситуація з виробництвом на румунських НПЗ. У листопаді почалися ремонтні роботи на заводі «лукойлу» Petrotel. Також виробництво газу на Rompetrol після червневої пожежі досі працює не на повну потужність. Учасники ринку повідомляють, що ремонт на Petrotel триватиме якнайменше до кінця року, тоді як Rompetrol планує відновити виробництво у штатному режимі у грудні. 

Румунські компанії є одними з найбільших постачальників газу в південні регіони України, отже, ситуація в Румунії матиме вплив і на постачання продукту на український ринок. Нагадаємо, у жовтні компанія Bulmarket посіла перше місце серед зарубіжних компаній за обсягами постачань газу в Україну.

 

 

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти