В начало

Ціни на газ у Європі падають через низький попит і високу пропозицію

Ціни на європейський природний газ знизилися, оскільки низький попит і значні пропозиції нівелюють занепокоєння щодо постачання, пов’язані з конфліктом на Близькому Сході.

Як зазначає Bloomberg, орієнтовні контракти повернулися до збитків після попередніх коливань, оскільки використання газу в Європі залишається нижчим за історичні середні значення. Останніми тижнями на континенті вже спостерігалися помірні температури, а шторм «Кіаран» рухається на північний захід із сильними вітрами, скорочуючи потребу спалювати викопне паливо для виробництва електроенергії в найближчій перспективі.

Зростання потоків скрапленого природного газу, відновлення видобутку в Норвегії й практично повні запаси також допомагають утримувати ціни під контролем. Ф’ючерси на перший місяць упали більш ніж на 15% після досягнення піку в середині жовтня через побоювання регіональної ескалації війни Ізраїлю й ХАМАС.

Проте офіційні особи залишаються обережними, оскільки ринок уже напружений, геополітична напруженість зростає, а зима ще попереду. Європа все ще намагається зміцнити свою енергетичну безпеку після торішньої кризи.

«Ми набагато краще підготовлені, ніж 12 місяців тому, — сказав президент Федерального мережевого агентства Німеччини Клаус Мюллер газеті Sueddeutsche Zeitung. — Якщо ми отримаємо нормальну зиму, серйозних проблем бути не повинно». Однак «все ще надто рано казати про все однозначно», додав він.

Європейський газовий ринок залишається крихким після того, як торік втратив більшу частину своїх попередніх російських потоків, які служили буфером для покриття несподіваних піків попиту. Будь-які серйозні перебої з постачаннями в усьому світі або сильне похолодання в Європі чи Азії можуть спричинити нові стрибки цін.

Хоча війна на Близькому Сході поки що не мала значного впливу на газові потоки, ринок все ще активно стежить за розвитком подій.

«Ми трохи вводимо себе в оману, кажучи, що найгірше вже позаду», — сказав Найл Трімбл, керуючий директор консалтингової компанії Energy Contract Co., на заході FT у Лондоні цього тижня. З його слів, ринок залишатиметься «дещо нерівним», доки приблизно 2027 року не почнеться нова хвиля глобальних постачань СПГ.

Для Європи це може статися, оскільки через безпрецедентну посуху й обмежений рух через Панамський канал трейдери розвантажують американські вантажі на континент замість того, щоб відправляти їх в Азію.

Станом на 14:26 в Амстердамі нідерландський газ за попередній місяць, еталонний показник Європи, знизився на 2,8%, до 46,30 євро за мегават-годину. Британський еквівалентний ф’ючерс упав на 2,1%.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти