В начало

Ціни на LPG у дрібному гурті рости не поспішають

Темпи зростання гуртових цін на автогаз в Україні сповільнились: середня вартість LPG на умовах постачання FCA з 13 по 21 вересня збільшилась на 190 грн, з 40 250 грн/т до 40 440 грн/т. Про це свідчить моніторинг Консалтингової групи «А-95».

Нагадаємо, що за попередній тиждень динаміка росту склала 1 120 грн/т.

Ситуація на ринку загалом майже не змінилась. Паливні компанії в один голос кажуть про наявність достатніх обсягів ресурсу. При цьому ціна на газ на західному кордоні зменшилась до 39 966 грн/т. Із затратами на транспортування в Київ вартість західного ресурсу становитиме 42 020-42 534 грн/т, однак у дрібному гурті столичного регіону стабільно зустрічаються пропозиції в межах 40 000-41 500 грн/т. «Є і дешевше, бо дешевого ресурсу на ринку ще трохи є. Проте це поодинокі випадки», — прокоментували ситуацію в одній з компаній-імпортерів.

На торгах Української енергетичної біржі, які відбулися 20 вересня, середня ціна на ресурс «Укргазвидобування» складала 40 492 грн/т, «Укрнафти» — 40 604 грн/т. Ажіотажу на аукціоні не було. «Газ брали тільки ті, кому це справді було потрібно, але й ціна адекватна», — зауважив учасник торгів. Загалом на аукціоні було придбано в середньому трохи більше половини виставленого обсягу LPG.

На аукціонах дрібних компаній ціна на продукт складала 40 800-42 000 грн/т. Під час торгів вартість продукту одного з виробників зросла на 600 грн порівняно з ціною, зафіксованою на минулому тижні. Компанія GT Group двічі виставляла свій продукт на торги, але попиту на їх лоти не було. Початкова вартість ресурсу залежно від базису змінювалась в діапазоні 41 000-42 000 грн/т.

Трейдери вказують на стабільний перелив ринку. На газ за цінами, що зросли за кордоном, охочих не знайшлося, адже в Україну ще прямують партії, придбані на низькому ринку у серпні. Учасники ринку вважають, що така ситуація збережеться до початку жовтня, і коли запаси дешевого ресурсу вичерпаються, ціни в Україні повністю підтягнуться до цінового паритету західного кордону.

Зі слів співрозмовника enkorr з великої роздрібної мережі, ціни додатково утримує брак очікуваного зростання попиту у вересні. Як повідомляв enkorr, роздрібний ринок спокійно реагує на панічні настрої, що спостерігаються у Польщі.

Динаміка середніх цін на LPG у дрібному гурті в Україні, грн/т

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти