В начало

Ціни на LPG пішли в ріст

На аукціоні Української енергетичної біржі 26 червня середньозважена вартість скрапленого газу збільшилася порівняно з минулими торгами на 853 грн/т, до 37 315 грн/т. Водночас, як свідчить моніторинг Консалтингової групи «А-95», середня ціна на ринку зросла на 390 грн/т, до 37 400 грн/т.

Українські виробники цього тижня зменшили обсяги виставленого на торги ресурсу на 14%, до 5,3 тис. т. Ціни на лоти «Укрнафти» варіювалися в межах 36 100-39 032 грн/т, «Укргазвидобування» — 37 705-38 300 грн/т. Одними з найдешевших були залізничні партії, ціна на які становила близько 36 600 грн/т.

Зі слів представників паливних компаній, 26 червня вартість LPG «Системойлінженерінгу» і Полтавської газонафтової компанії теж зросла до 38 000+ грн/т і 38 200 грн/т відповідно. 25-26 червня приватні виробники пропонували ресурс за 36 400-38 040 грн/т.  

Основною причиною зростання газу на ринку компанії вважають збільшення закупівельних цін і коливання валютного ринку.

«Ціни на імпортний ресурс ростуть. Цього тижня західні експортери додали $30-50/т, а це плюс 1 460-2 434 грн/т до вартості на внутрішньому ринку (за курсом міжбанку станом на 26 червня — ek). З урахуванням цього нові партії газу з заходу для Києва будуть коштувати близько 38 500 грн/т і вище», — зазначив один з імпортерів.

Крім того, на аукціоні УЕБ «масла у вогонь» додала відсутність пропозицій на одних із топових базисів виробників.

«Минулого тижня протягом торгів УГВ зняло майже всі лоти на одному зі своїх базисів. Це підігріло ціни на інших. На сьогоднішніх торгах компанія взагалі не пропонувала газ із цього базису. Отримали той же ефект», — розповів один з учасників торгів.

Крім того, зі слів представників компаній, на ціну на газ «Укрнафти» вплинула зміна базисів відвантаження. Особливо це відчутно було в столичному регіоні, де кількість пропозицій зменшилася, і як наслідок — зростання вартості продукту з цього регіону на торгах до 39 000 грн/т.

«Нововведення «Укрнафти» призвели до збільшення попиту на певні базиси за відсутності альтернативи, а це своєю чергою вплинуло на ціну», — розповіли в одній із паливних мереж.

Щодо постачань, то цього тижня трейдери розповідають про зниження пропозицій скрапленого газу з Польщі й Балтії. «Польща трохи «підсохла», та й пропозиції від Orlen Lietuva обмежені», — розповів один з імпортерів.

Хоча минулого тижня середньодобове постачання газу з цих напрямків зросло порівняно з  тижнем раніше на 16%, до 1,46 тис. т, або 77 газовозів. Але загалом імпорт продукту в країну з 17 по 23 червня знизився на 23%, до 2,27 тис. т на добу. У місячній динаміці падіння становило 5%, до 2,58 тис. т.  Утім, це не вплинуло на профіцит на ринку.

«Реалізація трохи покращилася, та це ніщо порівняно з обсягами імпорту. З урахуванням постачань за 23 дні червня цього місяця ми вийдемо на 77,5 тис. т імпортного газу, що всього на 8% менше, ніж у травні. Але враховуючи перехідні залишки, це дуже багато. Тому поки про стабілізацію ринку не варто й казати», — зазначив Владислав Скирський із «Мартін Трейду».

Як вважають у паливних компаніях, ціни на скраплений газ і надалі зростатимуть. «Хоч газу на ринку й багато, та ціни однак реагуватимуть на зростання імпорту. Не здивуюсь, якщо скоро на торгах газ продаватимуть за 40 тис. грн», — зазначили в одній із великих паливних мереж.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти