В начало

Чистий прибуток польської PKN Orlen у ІV кварталі різко зріс через поглинання і переробку

Польська компанія PKN Orlen у п’ятницю повідомила про чотириразове зростання чистого прибутку в ІV кварталі завдяки нещодавнім придбанням і високим показникам нафтопереробки.

Контрольований державою нафтопереробник опублікував чистий прибуток у 16,37 млрд злотих ($3,67 млрд) за квартал, що закінчився 31 грудня, порівняно з 15,94 млрд злотих, які очікували аналітики, і 4,14 млрд злотих роком раніше.

Результати включають його бізнес Lotos і частковий прибуток PGNiG після того, як Orlen долучила до своїх активів Lotos відповідно до прагнення уряду посилити контроль над економікою й створити «національних чемпіонів».

«Результати четвертого кварталу однозначно показують, що злиття між PKN Orlen, Grupa Lotos і PGNiG мало сенс і вже дає відчутні результати», — сказав генеральний директор компанії Даніель Обайтек у заяві.

Показник EBITDA LIFO групи за цей період зріс до 16,06 млрд злотих з 4,26 млрд злотих, в основному завдяки консолідації Lotos і PGNiG, яка збільшила показник на 7,4 млрд злотих.

Нафтопереробка показала EBITDA LIFO обсягом 10,91 млрд злотих при майже повному завантаженні установок, які працювали на 98% потужності на тлі обсягів продажів бензину, які зросли на 30%, і дизельного палива – на 53% за рік.

«Четвертий квартал 2022 року був вдалим періодом для компанії, головним чином завдяки нафтопереробці й розвідці. Прогноз на 2023 рік трохи гірший...», — написали аналітики Erste Securities у коментарі.

Аналітики вказали на нещодавнє падіння маржі нафтопереробної й нафтохімічної промисловості та цін на вуглеводні.

Orlen повідомила, що очікує зниження рентабельності нафтопереробної промисловості в 2023 році через уповільнення економічної активності й збільшення постачань палива, на додаток до нижчих нафтохімічних марж і диференціалів.

Компанія прогнозує капітальні витрати (capex) за рік на рівні 36,2 млрд злотих, що перевищує попередні рекордні реалізовані капітальні витрати в 19,6 млрд злотих 2022 року, які включали придбання Lotos і PGNiG.

Із запланованих на 2023 рік видатків 26,2 млрд злотих призначено на зростання, включно з утриманням. У нафтопереробний сегмент планується інвестувати 9 млрд злотих.

Orlen планує оголосити про свою нову стратегію 28 лютого.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти