В начало

Більшість мереж сплачують менше 10 копійок ПнП з літра пального — «А-95»

У II кварталі 2024 року з майже 50 найбільших мереж АЗС в Україні 60% сплатили менше від 10 копійок податку на прибуток (ПнП) з кожного проданого літра пального, тоді як ще 20% мереж узагалі були безприбутковими. Про це свідчить аналіз Консалтингової групи «А-95», який її директор Сергій Куюн оприлюднив у Facebook. 

При цьому, як зазначає експерт, валова маржа цього року становить 8-10 грн/л, а чистий прибуток компаній — мінімум 3 гривні з літра, що дає підстави стверджувати про значні масштаби ухиляння від сплати податку на прибуток.

«А інакше не може бути, бо тоді незрозуміло, навіщо всі ті люди в «Мерседесах», «Ауді» й «Бумерах» займаються цим бізнесом. Адже могли б покласти свої гроші на депозити у банку й спокійно попивати джус, не виходячи з басейну», — пише він.

«Секрет простий – державі ті прибутки не показують, щоб не платити податок», — вважає він.

Як вважає експерт, багатомісячні спроби достукатися до сумління нафтобаронів і розмови про необхідність грошей на війну результату здебільшого не дали. А потужностей податкової бракує фізично, щоб усіх постійно перевіряти, а потім у судах доводити свою правоту.

«Тому вирішили ці ігри закінчувати. Не хочете по-хорошому, буде по-поганому. Авансовий податок на прибуток – платиш наперед фіксовану безповоротну суму податку щомісяця. Це не звільняє від всіх зобов’язань за цим податком, а вони, як свідчить досвід тієї ж ОККО, є», — пише очільник А-95.

З його слів, якщо застосувати запропоновану в урядовому законопроєкті №11416-д ставку 80 тис. грн на місяць (див. граф.), розрахунково бюджет отримає додатково 350 млн грн ПнП.

«Для розуміння: всього у ІІ кв. 2024 р. 50 зазначених мереж сплатили 633 млн грн ПнП. Відмінусуємо ОККО, яка дала 494 млн грн, і WOG (88 млн), які новий податок не помітять, бо вже виконують норматив, лишається 51 млн грн. Тобто зростання збору ПнП з решти мереж становитиме 7 разів», — пише експерт.

Нагадаємо, законопроєкт №11416-д, яким передбачається збільшення податків, зокрема і встановлення щомісячних авансових внесків з податку на прибуток з АЗС на рівні 30-80 тис. грн за кожну, сьогодні, 17 вересня, із другої спроби пройшов перше читання у парламенті.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти