В начало

Аграріям спростили умови ліцензування зберігання пального

Завдяки ухваленому 18 червня законопроєкту №10346, яким зокрема регулюється виробництво й обіг пального, Верховна Рада суттєво спростила умови ліцензування зберігання пального для аграріїв. Про це повідомляється на сайті Всеукраїнської аграрної ради (ВАР).

Як зазначили у ВАР, чинна система регулювання обігу пального містить низку вимог, які на практиці взагалі неможливо виконати. Це призводить до значних проблем у підприємств й необґрунтованих штрафних санкцій.

Скажімо, у ліцензії треба вказувати обсяг і місцеперебування всіх нестаціонарних місткостей від 5 л, а це навіть невеликі каністри, а за неправильно зазначене місце бодай однієї каністри понад 5 л передбачено анулювання ліцензії й 500 тис. грн штрафу.

Окрім того, зараз у ліцензії треба вказувати адресу зберігання пального, що у разі з полями, де аграрії зберігають пальне, зробити неможливо, бо «у них немає адреси». Неправильно ж вказана адреса теж веде до анулювання ліцензії й 500 тис. грн штрафу.

І таких прикладів можна навести чимало.

Водночас наявні в ухваленому законі зміни передбачають такі норми:

  • ліцензії на право зберігання пального для власних потреб будуть видаватися в автоматичному режимі за заявницьким принципом;
  • встановлюється диференціація вимог щодо вказання у заяві про видачу ліцензії місткостей для зберігання пального й місця розташування, залежно від їх типу;
  • надається можливість вказувати кадастровий номер земельної ділянки замість адреси місцерозташування місткостей, що використовуються для зберігання пального;
  • не вважатиметься гуртовою торгівлею пальним заправлення пальним за договорами підряду, що належить до власного споживання, відповідно до підпункту 14.1.212 Податкового кодексу України;
  • на рівні закону закріплено, що змішування зимового й літнього дизельного пального не вважатиметься виробництвом пального.

Останнім, але не менш важливим, є суттєве зменшення рівня штрафних санкцій, які накладаються за зберігання пального для власних потреб без наявності ліцензії. Замість поточних 500 тис. грн встановлено диференційований обсяг: 

  • за перше порушення — 4 мінімальні заробітні плати (32 тис. грн 2024 року);
  • за друге — 64 тис. грн;
  • за третє і більше — 680 тис. грн.
Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти