В начало

Вільна каса, або Як працює Подільська окружна прокуратура м. Києва


Сергей Куюн, директор «Консалтинговой группы А-95»

Політики, журналісти, експерти пишуть і розповідають про корупцію в правоохоронній і судовій системах. За 20 років я теж написав чимало, а нещодавно довелося зіткнутися з цією ганьбою віч-на-віч. Це той випадок, коли все можна показати в деталях, та ще й від першої особи. Це історія про те, як українські прокурори руйнують майбутнє України, як створюють для бізнесу проблеми на замовлення фактично на рівному місці або з нічого.

Спочатку трохи про мою компанію ТОВ «Консалтингова група «А-95». Ми робимо професійні дослідження ринку нафтопродуктів України: чимало інформації про ціни й ресурси генеруємо самі, а також багато інформаційних масивів опрацьовуємо. Паралельно розвиваємо власний журналістській проєкт enkorr і проводимо галузеві івенти – конференції, семінари, «круглі столи», що дає змогу додатково монетизувати нашу роботу.

Ми добре розуміємо, як працює цей ринок, бачимо його проблеми й активно їх висвітлюємо, намагаючись допомагати державі їх розв’язувати. Йдеться про солідні гроші, які акумулює тіньовий паливний ринок за рахунок несплати податків. Наприклад, 2021 року він оцінювався у 22 млрд грн.

Через карантин 2020 року, урядову заборону на перевірки бізнесу й хронічну слабкість, а іноді параліч державних органів тіньовий паливний ринок розправив плечі. В країні запрацювало біля 25 міні-НПЗ, пальне почали «бодяжити» на нафтобазах, додаючи «все, що горить», розцвіли схеми продажу пального за кеш і торгівля документами й так звані податкові «скрутки».

У першому півріччі 2021 року ми зробили декілька потужних презентацій і статей, в яких навели прожектор на найпроблемніші темні кутки. Зокрема разом з іншими дослідниками знайшли у бензині на колонках Києва токсичний октанопідвищуючий компонент ММА, заборонений для використання не тільки в Україні, а й у Європі та США. Чим більше ми заглиблювались у «тіньову» тему, тим більше відкриттів на нас чекало.

Шукав проблеми? Ти їх знайшов!

13 липня 2021 року слідчі Подільського УП ГУНП у м. Києві під кураторством Подільської окружної прокуратури міста Києва провели протягом доби п’ять обшуків у нашому офісі й у наших із братом помешканнях.

Було вилучено бухгалтерські документи, комп’ютерну техніку, сервери, особисті речі працівників, грошові кошти. Обшуки проводились із грубими порушеннями як самої ухвали слідчого судді, який санкціонував ці заходи, так і цілої низки вимог законодавства (про це я докладно писав улітку). Адвокатів не допускали до спостереження за обшуками протягом кількох годин. Відповідно було заблоковано й працівників «А-95».

Та ще яскравішими виявилися підстави для справжньої спецоперації за гроші платників податків.

«А-95» було залучено до старої кримінальної справи 2019 року про існування «транзитно-конвертаційної групи» у складі кількох десятків компаній. Характерно, що з жодною з цих компаній ми ніколи не мали ніяких відносин. На нашому місці могла опинитися будь-яка компанія, взагалі будь-хто! Не даремно кажуть, була б людина…

Цікаве спостереження: реєстри свідчать, що в цілому справа не розслідується, зараз «горить» тільки наш епізод. Судячи зі всього, це така собі «братська могила», яка існує для оперативного «пакування» клієнтів у рамках чинного законодавства (відкривати нову справу дуже складно, пояснили мені юристи).

Йдемо далі. Привидом для кримінальної справи й обшуків стала чиясь скарга про несплату нами податків. Яка жага до справедливості – скарга й одразу обшук! Ані попередніх допитів, ані запитів. Скажу більше: минуло півроку, а жоден слідчий чи прокурор навіть не спитав нас по суті справи, тобто про податки!

Попри рішення суддів та ігноручи численні клопотання, Подільська окружна прокуратура вже півроку відмовляється повертати вилучені документи і техніку, що не дає змоги поновити повноцінну виробничу діяльність і оформити податкову звітність за 2021 рік. Прокурори утримують серед іншого й особисті речі працівників, зокрема мобільні телефони, які взагалі не мають відношення до справи. Фактично ці телефони і комп’ютери просто «віджали».

Прокурори-податківці

Мені чомусь смішно, що прокурори розслідують податкову справу. Може це таки справа податкової? Та це безперспективно, бо Консалтингова група «А-95» не має податкових заборгованостей, і згідно класифікації ДПС ми й наші контрагенти – провідні компанії паливного ринку – навіть не відносимось до жодної з груп ризику. Але то, як-то кажуть, таке…

Тепер до суті підозр – «заволодінням бюджетними коштами» шляхом мінімізації податкових зобов’язань за допомогою формування штучного податкового кредиту з ПДВ за безтоварними операціями.

Піднімаємо бухгалтерію: за 2019-2020 роки ми сплатили у державний бюджет «живими» грошима 83% від зобов’язань з ПДВ. Тобто не «провалили» його далі, а перерахували державі. Сорі, але решту, або 17%, перекрили виробничі витрати, які підтверджено договорами й бухгалтерськими документами, та які не є безтоварними.

Ми були й далі готові надати цю і будь-яку іншу інформацію, але прокурорам вона не цікава. Навіть під час обшуків вони не взяли відповідні документи.

Не цікавить «подільських» прокурорів і те, що наша група компаній у перерахунку на КОЖНОГО працівника у 2018-2020 роках сплачувала 210-252 тис. грн податків щорічно (ПДВ, податок на прибуток, військовий збір, єдиний податок тощо). Тобто в середньому по 20 тис. грн на місяць, або велику частину зарплатні прокурорів і слідчих.

Бюро інтимних послуг

Сподіваюсь, ні в кого більше немає сумнівів у невипадковості нашої справи. Додам, що ще під час обшуків фото й фактаж з місця подій дивним чином з’являвся на «зливних бачках» в інтернеті. Таємниця слідства, кажете? Вивчення відеоматеріалів з місця подій дало змогу встановити «фотографа» – прокурор Подільської окружної прокуратури.

Звідки прилетіло, ми зрозуміли одразу, та не очікували, що замовник сам себе врешті-решт викриє. Вже у цьому січні у провадженні тієї ж Подільської прокуратури, більш того, того ж самого прокурора, що веде нашу справу, з’являється скарга на мене з боку… ТОВ «Євро Смарт Пауер», більш відомого як мережа АЗС «БРСМ-Нафта». Який цікавий збіг. Прокурор навіть допити проводить одразу у двох справах, зачитуючи кимось написані та явно незнайомі питання зі свого монітора.

Залишається лише зазначити, що «БРСМ» – один з головних персонажів наших розслідувань, якого помічено в імпорті безакцизних октанопідвищуючих розчинників, торгівлі нафтопродуктами з міні-НПЗ із вмістом забороненої октанопідвищучої речовини ММАвидачі касових чеків невідповідного зразка при розрахунку готівкою. За офіційними даними ДПС, податкове навантаження по бізнесу «БРСМ» у 2020-2021 роках є одним із найменших у галузі, поступаючись лідерам ринку у 4-10 разів. Ми оцінюємо несплату податків мережею «БРСМ» в 1 млрд грн щорічно.

То на кого працює Подільська окружна прокуратура? Чиї інтереси захищає? Щось підказує, що з таким усталеним підходом до бізнесу ми далеко не єдині «клієнти» цього «підприємства» із надання інтимних послуг. І якщо наше знаряддя виробництва – телефон і комп’ютер, то як бути тим, у кого виробництво з обладнанням? Де сховатися від подільського прокурора? 

Джерело: «Цензор.НЕТ»

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти