У початок
За лаштунками енергетики: внесок Shell у розвиток науки й технологій

За лаштунками енергетики: внесок Shell у розвиток науки й технологій

Спецпроєкт

Великі міжнародні компанії мають не лише розвивати власний бізнес, а й робити внесок у галузь, забезпечуючи її подальший розвиток. У Shell вірять, що інноваційний прогрес починається з людей, тому особливу увагу приділяють розвитку талантів. Далі у статті — про те, як саме це відбувається. 

Нестандартне мислення: інвестиції Shell в інновації

2020 року Shell оголосила про свій амбітний план: стати енергетичним бізнесом із нульовими викидами до 2050 року. Така мета вимагає стратегічних інвестицій як у реструктуризацію бізнес-операцій, так і в розробку нових технологій.

Ось чому Shell докладає чимало зусиль для розвитку Кампусу енергетичного переходу в Амстердамі (ETCA), щорічно інвестуючи близько 200-300 млн євро для розв'язання глобальних енергетичних проблем шляхом співпраці й технологічних інновацій. 

Компанія об’єднала таланти з понад 50 країн світу. Ця команда працює над подоланням найбільших світових проблем на шляху до енергетичного переходу. Кампус пропонує різноманітні локації, такі як лабораторії, майстерні, тестові зали й офіси для проведення поточних досліджень. Серед численних інноваційних рішень, реалізованих ETCA, є такі:

  • стійкий синтетичний ґас для авіації;
  • зелений водень, отриманий шляхом електролізу на основі стійкої електроенергії; 
  • циркулярний пластик, який перетворюється на рідину, а потім знову на пластик; 
  • 3D-друк, який оптимізує управління запасними частинами в енергетичній промисловості. 

Іншим революційним проєктом, над яким Shell працює спільно з Dow, є розробка пілотної електричної печі для крекінгу на нафтохімічних заводах. Цей винахід сприятиме зниженню викидів CO2 у хімічній промисловості. Річ у тому, що сучасні етиленові печі для крекінгу, за допомогою яких виробляється основний матеріал для продуктів щоденного використання, є інтенсивними джерелами CO2, адже процес залежить від викопного палива. Зазираючи в майбутнє, компанії також досліджують змогу будівництва пілотної електростанції потужністю кілька мегават із потенційним запуском 2025 року.

Розвиток талантів в університетах 

Сьогодні академічні спільноти — неймовірно плідне середовище для появи інновацій. Зрештою, можна сказати, що вони є свого роду ігровим майданчиком для досліджень і нових ідей у різноманітних секторах, включаючи енергетику. Такі компанії, як Shell, підтримують поточні проєкти. Наприклад, Shell об’єднала зусилля з урядом Нідерландів і Делфтським технологічним університетом (TU Delft) та інвестувала 5 млн євро в розвиток електрохімічних технологій, щоб зробити нафтохімічну промисловість більш стійкою. Робота в Інституті E-Refinary при Делфтському технологічному університеті об’єднує дослідників і промислових партнерів з метою розробки технологій, необхідних для енергетичного переходу. Тут працюють над електрохімічним перетворенням стійкої електроенергії, води й повітря на пальне й хімічні будівельні блоки, а також займаються промисловим масштабуванням готових технологій.

Завдяки інвестуванню проєкту «На шляху до великомасштабних систем електроперетворення (TOeLS)» у Делфтському технологічному університеті Shell робить внесок у розвиток інноваційної технології: за допомогою екологічно чистої електроенергії CO2 і вода перетворюються безпосередньо на вуглеводні, такі як етилен. Оскільки в майбутньому вітрова й сонячна енергії стануть широко доступними, а CO2 потрібно заощаджувати, ця технологія відкриє численні можливості: видобуті вуглеводні можна буде використовувати як стійку сировину, як пальне й середовище для зберігання стійкої електроенергії.

Іншою масштабною ініціативою, яку підтримує Shell, є участь у Консорціумі Центру перспективних досліджень хімічних будівельних блоків, де компанії й університети за підтримки уряду Нідерландів працюють над пошуком рішень зі зменшення викидів парникових газів і створенням сталого суспільства. У співпраці з провідними дослідниками в галузі хімії, фізики й техніки центр досліджує хімічні будівельні блоки для нових екологічно чистих джерел енергії та матеріалів. 

Об’єднуючи видатні розуми: мережі й центри талантів 

Інноваційні ідеї не мають вікових обмежень, тому дуже важливо підтримувати перспективну молодь. Щоб зацікавити молодь у STEM, було запущено різні ініціативи, як от JetNet: мережа «Молодь і технології» в Нідерландах, яка об’єднує різноманітні компанії й школи. Як співзасновник цієї мережі, Shell відіграє провідну роль у наданні індивідуальних рішень для кожної з 32 середніх шкіл, що беруть участь у проєкті, щоб підвищити інтерес учнів до науки й технологій. Для цього JetNet організовує такі заходи, як гостьові лекції, відвідування компаній, семінари, проводить профорієнтацію та Національні дні кар’єри, де учні середньої школи можуть ознайомитися з технічними професіями в бізнес-спільноті, перш ніж вибрати програму навчання. Іншим важливим партнерством для Shell у сфері середньої професійної освіти є підтримка коледжу Albeda, що розташований у Роттердамі, в проєкті Talent Hub in Zuid. Ініціатива має на меті підтримати молодь, яка залишила навчання або ризикує бути відрахованою, й не дати молодим людям залишитися на узбіччі суспільства. Разом із партнерами коледж розробляє індивідуальні програми з розвитку навичок. Проєкт фокусується на кваліфікаціях у таких секторах: промисловість, спеціалізовані бізнес-послуги, ІТ, будівництво і монтаж (енергетичний сектор), HoReCa та охорона здоров’я. 

Shell співпрацює з нідерландською програмою JINC для подальшої підтримки молоді з районів із соціально-економічними труднощами в пошуках роботи. У рамках проєктів JINC молоді люди можуть дізнатися про різноманітні професії, зокрема яка професія найкраще розкриє їхні таланти, і вчаться бути конкурентоспроможними на ринку праці. Окрім фінансової підтримки проєктів, Shell заохочує своїх співробітників працювати тренерами JINC, відкриває двері для успішного стажування й бере участь в ініціативі «Бос майбутнього», яка дає змогу сотням студентів обійняти посади генеральних директорів, директорів і мерів на день. Оскільки світ стикається з численними викликами, розвиток науки й техніки не можна відкладати. Ось чому великі компанії повинні взяти на себе провідну роль в об’єднанні людей з усіх напрямів для подальшої розробки інноваційних рішень.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти