У початок
 Стале майбутнє: як Shell сприяє його побудові

Стале майбутнє: як Shell сприяє його побудові

Також є російською мовою

Спецпроєкт

Нещодавно Shell оприлюднила три звіти, які демонструють, що компанія продовжує залишатися серед лідерів у галузі за дотриманням корпоративної прозорості у своїй діяльності. Цей аспект є особливо важливим індикатором для інвесторів та урядів країн, де працює Shell. Крім того, корпоративна прозорість компанії – позитивний сигнал і для громадянського суспільства.

У 24-му виданні «Звіту про сталий розвиток» описано заходи, яких вживала компанія для досягнення поставлених цілей. Йдеться, зокрема, про покращення цільових кліматичних показників та підвищення ефективності соціальної діяльності у сфері охорони праці й збереження довкілля. Безумовно, 2020-й рік і для бізнесу, й для громадянського суспільства був сповнений нових викликів, які спричинила пандемія COVID-19. У вступі до звіту генеральний директор Shell Бен ван Берден наголосив на цьому й на тому, що «нова реальність» стимулювала чітко окреслити вектор руху компанії.  

«Ми оновили бізнес-стратегію і під час презентації в лютому 2021 року назвали її «Прискорюючи Прогрес». Вона визначає наші цілі щодо активізації життя й забезпечення засобів для існування, а також турботливого ставлення до природи. У звіті викладено наші думки щодо того, яку Shell може й має відігравати роль у суспільному житті в часи, коли світ стрімко рухається до майбутнього із нульовими викидами й низьковуглецевою енергією», – зауважив Бен ван Берден.

Звіт пропонує детальний виклад інформації про прогресивні напрацювання, які Shell упроваджує для переходу до низьких викидів вуглецю, а також про заходи компанії, що сприяють доступу до чистішої енергії. У документі, крім того, можна знайти інформацію щодо чистого вуглецевого сліду енергетичних продуктів. Так, до прикладу, динаміка цього показника демонструє, що чистий вуглецевий слід Shell у 2020 році становив 18.40 МДж, тоді як у 2019-му він був значно вищим – 21.05 МДж. Згідно зі звітом, суттєвий поступ спостерігається і в контексті використання компанією прісної води: 159 млн кубометрів у 2020 році порівняно з 177 млн кубометрів у попередньому. Торік Shell також суттєво збільшила свої соціальні інвестиції: із 116 млн доларів США у 2019 році до 156 млн доларів США.

Програма сталого розвитку Shell

Прискорення прогресу – обов’язкова частина нашої бізнес-стратегії, яку спрямовано на ефективне пришвидшення переходу компанії до повністю нульових викидів. Для нас це важливо, адже Shell піклується як про своїх споживачів, так і про навколишнє середовище й зобов'язується сприяти сталому розвитку. Це зобов'язання з 1997 року входить до «Базових принципів» Shell щодо ведення бізнесу. Принципи програми разом із Кодексом внутрішнього розпорядку реалізуються у веденні бізнесу, взаємодії з громадянським суспільством, у діалозі з громадами в країнах, де ми працюємо. Компанія пропонує відповідальні й взаємовигідні рішення щодо забезпечення екологічно чистої енергії.

Стратегія «Прискорюючи Прогрес», представлена в лютому 2021 року, має за основу чотири цілі, спрямовані на впровадження ефективних рішень щодо забезпечення екологічно чистої енергії, взаємодії з громадськістю й прогресивного розвитку суспільства. Серед цього переліку – формування вартості акціонерного капіталу, що передбачає зростання вартості завдяки динамічному портфелю й раціональному розподілу капіталу.

Інша ціль – досягнення нульових викидів, зважаючи на очікування суспільства. Її досягнення має за основу активну й системну співпрацю з клієнтами, представниками громадськості, урядами країн у цьому напрямі. Серед цілей компанії є також активізація життя. Вона передбачає покращення життя суспільства завдяки інноваційним продуктам Shell та сприяння соціальній інтеграції. Ще одна мета, котра пронизує діяльність компанії, – бережне ставлення до природи: захист довкілля, зменшення відходів і збереження біорізноманіття.

Підхід Shell до забезпечення сталого розвитку

Охорона праці, бережне ставлення до довкілля, співпраця з громадами пронизують діяльність Shell на всіх її етапах. Вимоги нашої системи внутрішнього контролю щодо охорони здоров'я, праці й техніки безпеки, охорони довкілля, соціальної діяльності (HSSE & SP) спрямовано на те, щоб управління проєктами й об'єктами було безпечним, відповідальним і погодженим із місцевими громадами. Ми аналізуємо вплив кожного масштабного проєкту, враховуючи економічні, соціальні, екологічні й медико-санітарні показники і ризики.

Крім того, Shell поставила перед собою амбіційну ціль – до 2050 року стати енергетичною компанією із нульовими викидами вуглецю, що відповідає прагненню суспільства мінімізувати викиди парникових газів (ПГ) в атмосферу. Це дасть змогу Shell вплинути на зміну клімату, про яку йдеться у Паризькій угоді, – зафіксувати підвищення середньосвітової температури на позначці 1,5оС.

Стати енергетичною компанією із суто нульовими викидами означає, що ми повинні зменшити викиди від згорання пального та інших енергетичних продуктів, які пропонуємо клієнтам. Це також передбачає вилучення й зберігання будь-яких залишкових викидів із застосуванням спеціальних технологій або збалансування викидів завдяки програмі компенсації чи використання нереалізованих дозволених викидів. Для досягнення цих цілей ми удосконалюємо свою діяльність у напрямі виробництва більшої кількості низьковуглецевої енергії, зокрема завдяки створенню систем зарядки електромобілів, використанню водню і сонячної й вітрової електроенергії.

Shell також сповідує принципи безвідходної економіки. Так, ми прагнемо раціонально використовувати ресурси й матеріали, а також налагодити їх повторне використання й переробку на наших підприємствах і в ланцюгах постачання. Одна із наших цілей – до 2030 року збільшити вміст вторинного пластику в упаковці, яку використовуємо у виробничій діяльності, до 30% і забезпечити її повторне використання й переробку. Ми також збільшуємо вміст усіх вторинних матеріалів у виготовленні нашої продукції. До 2025 року плануємо використовувати на наших заводах лише 1 млн тонн пластикових відходів на рік. Крім того, нашу діяльність сфокусовано на такій співпраці з постачальниками й підрядниками, що сприяє зменшенню пластикових відходів.

Цілі сталого розвитку ООН пронизують проєкти Shell

Shell демонструє суттєвий прогрес у досягненні Цілей сталого розвитку ООН, допомагаючи урядам і спільнотам у цьому напрямі. Цілі були одним з аспектів, на які ми орієнтувалися під час розробки стратегії «Прискорюючи Прогрес». Заходи, яких ми вживаємо в її рамках, можуть стати частиною із 13 цілей сталого розвитку ООН і, відтак, опосередковано сприяти виконанню інших.

Для компанії Shell завжди було важливо не тільки ставити цілі, але й досягати їх. Як відповідальний та прозорий бізнес ми постійно звітуємо про свою діяльність, як і про прогрес у сприянні сталого розвитку. Запрошуємо ознайомитися зі Звітом про сталий розвиток за 2020 рік та інформацією щодо внеску в досягнення цілей ООН.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти