У початок
Тільки факти: хто купує російську сиру нафту, а хто припинив це робити

Тільки факти: хто купує російську сиру нафту, а хто припинив це робити

- Reuters

Станом на 2 травня Австралія, Великобританія, Канада й США запровадили прямі заборони на купівлю російської нафти, але 27 членів Європейського Союзу наразі не змогли домовитися про ембарго. 

Блок схиляється до заборони на імпорт російської нафти до кінця року в рамках шостого пакету санкцій проти росії. 

Німеччина, найбільша економіка ЄС, заявила, що зможе витримати ембарго ЄС на імпорт російської нафти до кінця цього року, хоча зупинка може призвести до дефіциту.

Угорщина заявила, що як і раніше виступає проти будь-якого ембарго Європейського Союзу на імпорт російської нафти і газу.

Однак багато нафтопереробників у Європі припинили купувати російську нафту добровільно або пообіцяли зробити це, коли їх довгострокові контракти закінчаться.

Великі світові торгові компанії також планують скоротити закупівлі російської нафти і палива з 15 травня.

У результаті російський експорт дизельного пального з балтійського порту «Приморськ», ключового джерела постачань для Європи, в травні скоротився більш ніж на 30%. 

Китай з Індією, які відмовилися засуджувати дії росії, продовжують купувати російську нафту.

Поточні покупці

Bharat petroleum (BPCL.NS)

Індійський державний нафтопереробний завод Bharat Petroleum Corp Ltd купив 2 мільйони барелів російської нафти Urals для травневого завантаження у трейдера Trafigura, повідомили два джерела, яким відомо про цю покупку. Компанія регулярно купує російську Urals обсягом 310 тис. барелів на добу (б/д) для свого нафтопереробного заводу «Кочі» на півдні Індії. 

Грецька нафта (HEPr.AT)

Найбільший нафтопереробний завод Греції у своєму споживанні покладається на російську нафту приблизно на 15%. Компанія на початку цього місяця забезпечила додаткові постачання з Саудівської Аравії. 

Hindustan petroleum (HPCL.NS),

Індійський державний нафтопереробний завод, згідно з даними торгових джерел, минулого тижня купив 2 мільйони барелів російської нафти Urals для травневого завантаження.

Індійська нафтова корпорація (МОК. NS)

Провідний нафтопереробний завод Індії купив 6 млн барелів Urals з 24 лютого і має контракт на постачання з «роснєфтью» до 15 млн барелів російської нафти в 2022 році. 

Однак, як свідчать торгові джерела, нафтопереробний завод, який також купує нафту від імені своєї дочірньої компанії Chennai Petroleum (CHPC.NS), виключив кілька марок нафти з високим вмістом сірки, включаючи Urals, зі свого останнього тендеру.

Найбільший нафтопереробний завод Італії, що належить підконтрольному «лукойлу» (LKOH), був змушений отримувати майже всю свою сиру нафту від свого російського власника, тому що міжнародні банки більше не надають підприємству кредитів.

Італійський уряд розглядає тимчасову націоналізацію ISAB як один зі своїх варіантів, якщо санкції проти російської нафти буде запроваджено, повідомили reuters два джерела в уряді.

Нафтопереробний завод Leuna, що не має виходу до моря, на сході Німеччини, більшість акцій якого належить французькій TotalEnergies (TTEF), також забезпечується російським нафтопроводом «дружба».

Мангалорський НПЗ і нафтохімія (MRPL.NS)

Державний індійський нафтопереробний завод купив 1 мільйон барелів російської нафти Urals для травневого завантаження через тендер від європейського трейдера, що є рідкісною покупкою, обумовленою запропонованою знижкою.

На російську нафту продовжує припадати близько 14% споживання на найбільшому нафтопереробному заводі Німеччини Miro, який на 24% належить «роснєфті».

Mol (MOLB. БУ)

Угорська нафтова компанія, яка управляє трьома нафтопереробними заводами – в Угорщині, Словаччині й Хорватії, продовжує закуповувати російську нафту нафтопроводом «дружба», а також нафтопродукти.

Компанія заявила, що їй знадобиться від двох до чотирьох років і коштуватиме від 500 до 700 млн доларів, щоб замінити імпорт російської нафти в разі повного європейського ембарго.

Індійський приватний нафтопереробний завод, що частково належить «роснєфті», придбав російську нафту після розриву в рік, купивши у Trafigura близько 1,8 млн барелів Urals.

Болгарський нафтопереробний завод, що належить російському «лукойлу» і на частку якого припадає близько 60% споживання, продовжує переробляти російську нафту.

Німецький нафтопереробний завод PCK Schwedt, 54% якого належить «роснєфті», отримує сиру нафту нафтопроводом «дружба».

Індонезійська державна енергетична фірма PT Pertamina (PERTM. UL) розглядає змогу придбання сирої нафти в росії, оскільки вона шукає нафту для нещодавно оновленого нафтопереробного заводу. 

PKN Orlen (PKN. WA)

Найбільший нафтопереробний завод Польщі припинив купувати російську нафту на спотовому ринку, перейшовши на північноморську нафту, але все ще купує Urals за раніше підписаними контрактами, термін дії яких закінчується до кінця цього року або пізніше. 

Компанія, яка управляє нафтопереробними заводами у Литві, Польщі й Чехії, побачила свій прибуток від сплеску переробки в березні завдяки знижці, яку вона платить за російську нафту. 

Китайська державна компанія Sinopec (600028.SS),, найбільший нафтопереробний завод Азії, продовжує закуповувати російську нафту за раніше підписаними довгостроковими контрактами, але уникає нових спотових угод. 

BP (BP.L)

Британський нафтовий гігант, який відмовляється від своєї частки в «роснєфті», не укладатиме нових угод із російськими структурами для завантаження в російських портах, якщо тільки це не «потрібно для забезпечення безпеки постачань».

Найбільший нафтопереробний завод Японії (5020.T) припинив купувати сиру нафту в росії, тоді як деякі вантажі, підписані за попередніми угодами, мали прибути в Японію приблизно до кінця квітня. Компанія планує організувати альтернативні постачання з Близького Сходу. 

ENI (ENI.MI)

Енергетична група, 30,3% якої належить італійському уряду, призупиняє закупівлі російської нафти. 

Жодна російська нафта не буде використовуватися на німецькому нафтопереробному заводі Bayernoil, на якому ENI й «роснєфть» мають частки. 

Equinor (EQNR. OL)

Норвезька державна енергетична компанія припинила торгівлю російською нафтою, оскільки припиняє свою діяльність у країні.

Galp (GALP. LS)

Португальська нафтогазова компанія призупинила всі нові закупівлі нафтопродуктів у росії або російських компаній.

Glencore (ГЛЕН. Л)

Світова гірничодобувна і торгова фірма, яка володіє 0,57% акцій «роснєфті», заявила, що продовжить виконувати свої зобов'язання за раніше підписаними контрактами, але «не вступить у будь-який новий торговий бізнес з товарами російського походження, якщо це не буде зроблено відповідними державними органами».

Neste (NESTE.HE)

Фінський нафтопереробний завод не купував російської сирої нафти на спотовому ринку з початку війни і не планує підписувати нових угод, тоді як чинний довгостроковий контракт на постачання закінчиться в липні. З початку квітня нафтопереробний завод замінив близько 85% російської сирої нафти іншою сировиною.  

Omv petrom (РОСНП. BX)

Провідна нафтогазова компанія Румунії, контрольована австрійською OMV (OMVV.VI), заявила, що готується відучити себе від імпорту російської нафти, на який припадає близько 30% річних потреб нафтопереробного заводу Petrobrazi.

Найбільший нафтопереробний завод Швеції, що належить саудівському мільярдеру Мохаммеду Хуссейну аль-Амуді, «призупинив» нові замовлення російської нафти, на які припадало близько 7% його закупівель, замінивши їх барелями Північного моря.

Repsol (REP. MC)

Іспанська компанія припинила купувати російську сиру нафту на спотовому ринку.

Shell (ШЕЛ. Л)

Найбільший у світі нафтовий трейдер припинив купувати російську нафту і 27 квітня заявив, що більше не прийматиvt нафтопродукти sз будь-яким російським вмістом, включаючи змішане паливо.

Женевський світовий торговець сировинними товарами планує припинити всі закупівлі сирої нафти у «роснєфті» до 15 травня, коли набудуть чинності більш жорсткі правила ЄС щодо продажу російської нафти, і «істотно» скоротити обсяги нафтопродуктів, які компанія купує у «роснєфті».

Французька нафтова компанія заявила, що більше не укладатиме або не продовжуватиме чинних контрактів на купівлю російської сирої нафти і нафтопродуктів, з метою припинення всіх закупівель до кінця 2022 року.

Контракти насамперед охоплюють постачання для свого нафтопереробного заводу в Леуні на сході Німеччини, який отримує російську нафту трубопроводом «дружба», а також постачання газу в Європу.

Швейцарський нафтопереробний завод, якому належить 51,4% німецького нафтопереробного заводу Bayernoil, заявив, що не планує укладати нових угод із купівлі російської нафти.

Джерело: Reuters

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти