У початок
Ціль – нульовий рівень викидів. Як Shell рухається до неї?

Ціль – нульовий рівень викидів. Як Shell рухається до неї?

Спецпроєкт

Компанія Shell – яскравий приклад глобального інноваційного підприємства, яке демонструє лідерство в енергетичній галузі щодо досягнення нульового рівня викидів. Прогрес у цьому напрямі відбувається завдяки інвестиційним рішенням у виробництві низьковуглецевого пального, сонячній та вітровій енергії й водню, а також суттєвим змінам у портфелях Shell Upstream і нафтопереробних заводів. Нижче пропонуємо ключові факти та успіхи зі Звіту компанії за 2021 рік щодо прогресу енергетичного переходу.

Досягнення цілі попри нестабільність у всьому світі

Задля досягнення прогресу Shell працює у кількох напрямах. Насамперед ідеться про зменшення абсолютних викидів, створення нових ланцюгів постачання і співпрацю з клієнтами у переході на низьковуглецеві види пального, а також діалог зі спільнотами для популяризації кліматичних рішень. Цілі Shell повністю узгоджуються з амбітною метою Паризької кліматичної угоди щодо обмеження підвищення глобальної середньої температури.

«Дуже важливо, що в часи значної нестабільності наша довгострокова стратегія енергетичного переходу продовжує впроваджуватися. Цей звіт демонструє, скільки зусиль ми докладаємо для досягнення нашої мети стати бізнесом із нульовим рівнем викидів до 2050 року», – зазначив головний виконавчий директор Shell Бен ван Берден.

Прогрес у зменшенні абсолютних викидів

Одним із чинників успіху, котрі сприяють досягненню нульових викидів, є трансформація джерел енергії. Що зробила Shell у цьому контексті? У жовтні 2021-го компанія поставила за мету скоротити абсолютні прямі викиди від власної діяльності (Scope 1) та непрямі викиди – від своїх підрядників (Scope 2) на 50% до 2030 року (порівняно з рівнем 2016-го) на чистій основі. Ми визначили шість способів її досягнути. Зокрема, йдеться про інвестування у нові низьковуглецеві проєкти, підвищення власної енергоефективності, перетворення нафтопереробних заводів на низьковуглецеві енергетичні парки, використання більшої кількості відновлюваної електроенергії, розробку технологій уловлювання й зберігання вуглецю.


Викиди Scope 1 і 2, млн т CO на рік.  

a – ця діаграма не передбачає жодних коригувань базового року; b – межа оперативного контролю.

До кінця 2021 року нам вдалося суттєво скоротити викиди Scope 1 і 2, що демонструє прогрес у досягненні мети про скорочення викидів на 50% до 2030 року. Системне дотримання стратегії і виконання планів допомагає Shell ставати ще більш екологічним і відповідальним бізнесом не на словах, а у справі.

Даунстрім/Downstream - діяльність концерну, яка охоплює постачання нафтогазових продуктів з етапу видобутку до кінцевого споживача, що включає також діяльність АЗС.

Апстрім/Upstream - діяльність концерну, яка охоплює розвідку, буріння та видобуток нафтогазової продукції.

Пропозиція низьковуглецевих альтернатив: як клієнти користуються продуктами Shell і прискорюють енергетичний перехід

Ми у Shell працюємо над тим, щоб забезпечувати клієнтів енергією і водночас прискорювати енергетичний перехід. Для цього пропонуємо їм лінійку низьковуглецевих продуктів – біопальне, водень і відновлювані джерела енергії. «Ми допомагаємо нашим клієнтам дізнаватися про низьковуглецеві альтернативи енергетичним продуктам, якими вони користувались упродовж багатьох десятиліть, – зазначає голова ради директорів Royal Dutch Shell plc Ендрю Маккензі. – Перед Shell відкриваються великі бізнесові можливості на ринках продуктів із низьким і нульовим рівнем вуглецю, котрі швидко розвиваються. Це дає змогу пропонувати нашим клієнтам різноманітні продукти й послуги».

Переосмислення енергетичної системи

Енергетичний перехід вимагає глобальних змін, що стосуються діяльності енергетичної системи. 2021 року Shell налагодила алгоритми співпраці з понад 50 іншими провідними компаніями, які прагнуть бути на передовій енергетичного переходу. Разом із ними ми прагнемо забезпечити більше електроенергії, а також перевести енергосистему на відновлювану енергію. Крім того, триває активна робота над розробленням альтернативних рішень із нульовим і низьким вмістом вуглецю для традиційних видів пального. Ми також прагнемо зменшувати кількість решти викидів за допомогою технологій декарбонізації і впевнено прямуємо до цієї мети.

Переосмислення енергетичної системи неможливе без внесення змін у кілька напрямів діяльності Shell. Електроенергія – перший із них, тому в цьому секторі компанія формує новий енергетичний бізнес. Завдяки реалізації відповідних рішень 2030 року Shell планує продавати близько 560 терават-годин електроенергії на рік. Важливо зазначити, що Shell – один із провідних розробників плавучих вітроелектростанцій.

Плавучі вітряні електростанції (узбережжя Шотландії)

Змін потребує й воднева енергетика – ще один напрям діяльності Shell. Саме тому компанія розширює водневі проєкти, які передбачають виробництво, зберігання і транспортування водню. При цьому Shell використовує власні інтегровані підприємства, щоб з'єднати різні частини водневої системи. Це передбачає як використання морського вітру для живлення електролізерів, що виробляють водень, так і водню для своїх потреб. Shell уже запустила електролізери в КНР і  Німеччині. Ми також плануємо їх будівництво в Нідерландах і працюємо над рішенням щодо запуску ще одного в Німеччині.

Електролізер у Німеччині

Особливу увагу в переосмисленні енергетичної системи Shell надає напряму біопального. За даними МЕА (Міжнародного енергетичного агентства), на транспортний сектор припадає 37% світових викидів. Тому біопальне, зокрема стійке авіаційне пальне (SAF), біодизель, біоетанол і поновлювані природні гази, є ефективним низько­вуглецевим пальним для цього сектору. До речі, Shell і бразильське спільне підприємство Raízen є одними з найбільших у світі блендерів і дистриб'юторів біопального для транспортного сектору.

Відтак Shell ухвалила інвестиційне рішення побудувати у Нідерландах завод із виробництва 820 тис. тонн біопального на рік. На цьому амбіції компанії не закінчуються, адже Shell розглядає подальші інвестиції для виробництва стійкого авіаційного пального у своїх енергетичних і хімічних парках у Німеччині й Сінгапурі.

Окрім рідкого біопального, Shell працює над організацією постачання відновлюваного природного газу (RNG). Завод компанії Junction City RNG в Орегоні (США), який нещодавно розпочав свою роботу, – найбільше таке підприємство у країні з виробництва природного газу із сільськогосподарських залишків.

Raízen – один із найбільших у світі блендерів і дистриб'юторів біопального для транспортного сектору

У центрі уваги компанії – і зміни до напряму звичайних видів пального. Однак він виділяється своїми особливостями, адже поступово втрачатиме актуальність: із часом світ потребуватиме все менше нафти й газу, адже світова економіка переходить на низьковуглецеві енергетичні системи.

Це не може не вплинути на портфель Shell – відповідні зміни у ньому відбулися вже 2021 року, коли видобуток нафти компанією був на 3,9% нижчим, ніж у попередньому. Очікується, що він скорочуватиметься в середньому на 1-2% на рік до 2030-го. Зважаючи на такі тенденції, Shell планує зменшити щорічні витрати на розвідку нових горизонтів приблизно до 1,5 млрд дол. США впродовж 2021–2025 років і не проводити її після 2025 року.

Нафтопереробні заводи компанія з часом планує перетворити на енергетичні й хімічні парки, які вироблятимуть низьковуглецеве й синтетичне пальне, а також бітум, мастильні матеріали й різноманітні хімічні речовини. Це сприятиме тому, що до 2030 року виробництво традиційних видів пального скоротиться на 55%.

Ще однією амбіцією Shell як прогресивної компанії є будівництво нових потужностей для скрапленого природного газу (СПГ), котрі має бути введено в експлуатацію до 2030 року. Чому це важливо? У рамках економії й використанні екологічно безпечніших видів пального скраплений природний газ (СПГ) відіграє вкрай важливу роль: він дає можливість країнам замінити вугільну промисловість на низьковуглецеву альтернативу. Shell прагне сприяти такому переходу на користь екологічності.

Успіх енергетичного переходу – у взаємодії сторін процесу

Важливою складовою успіху Shell в енергетичному переході є налагоджена взаємодія з клієнтами й представниками різних секторів економічної діяльності. Від неї залежить як якість, так і темпи цього процесу. Взаємодія з політичним сектором теж є важливим чинником, котрий сприяє прогресу в цьому питанні. Вона дає змогу популяризувати у спільнотах важливість скорочення викидів, а також забезпечити зміни в інфраструктурі й створити сприятливі умови для інвестування в низьковуглецеві проєкти. Нам у Shell вдалося налаштувати таку взаємодію – і це ще один успіх компанії у 2021 році.

Будьмо реалістами: енергетичний перехід – довготривалий процес. Проте стратегія Shell щодо нього системна і всеохопна. Її поступове виконання наближає компанію до цілі стати бізнесом із нульовим рівнем викидів до 2050 року та демонструє лідерство компанії у цьому питанні в енергетичному секторі на глобальному рівні.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти