У початок
На шляху до більш екологічного пластику: підхід Shell

На шляху до більш екологічного пластику: підхід Shell

Спецпроєкт

Від упаковки продуктів харчування та одноразових медичних товарів до труб, віконних рам, автомобільних шин і навіть сонячних панелей... Пластик став незамінним у багатьох сферах нашого життя. Однак однією з найбільших проблем, пов’язаних із використанням пластику, залишається його стійкість і переробка. Отже, як Shell вирішує питання його переробки на власних потужностях і в яких сферах компанія інвестує в екологізацію пластику? Усі подробиці у цій статті.

Згідно зі звітом Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD) за 2022 рік, споживання пластику за останні 30 років зросло в чотири рази. Незважаючи на це, лише 9% пластикових відходів у світі успішно переробляються, тоді як 22% залишаються невідсортованими чи незібраними. Цей показник набагато нижчий, ніж, наприклад, показник переробки паперу, який у США та Європі становить 68% і 71,4% відповідно.

Зробити використання пластику більш стійким є спільною метою для підприємств, урядів і навіть домогосподарств у всьому світі. Як компанія, що перебуває в ланцюжку виробництва пластику, Shell вважає вирішення цього питання одним зі своїх пріоритетів. До 2025 року компанія планує щорічно використовувати 1 млн тонн пластикових відходів на своїх хімічних заводах, а до 2030-го планує збільшити кількість переробленого пластику у своїй упаковці до 30%, тим самим зробивши упаковку компанії багаторазовою або такою, що піддається переробці.

З метою реалізації цих планів Shell інвестує в хімічну переробку пластику, а також упроваджує передовий досвід на власних хімічних заводах. Це забезпечує стійкість роботи заводів, а також дає змогу співпрацювати з іншими компаніями та організаціями для розробки технологій поводження з відходами та для заохочення людей відповідально ставитися до використання й сортування пластику.

Модернізація виробництва пластмас

Запущений у листопаді 2022 року в Пенсільванії (США) завод Shell Polymers Monaca є прикладом того, як можна дотримуватися інноваційного мислення щодо екологічного й безвідходного використання пластику на кожному етапі будівництва та планування експлуатації об'єкта. Виробляючи постійний і простий в переробці високоякісний поліетилен, Shell Polymers Monaca ставить собі за мету зменшити вуглецевий слід своєї продукції та сприяти циркулярній економіці на шляху до сталого розвитку.

Зокрема, на етапі будівництва підрядники прагнули максимально ефективно використовувати місцеві матеріали й відновлювані чи перероблені ресурси. Наприклад, замість того, щоб імпортувати видобутий будівельний матеріал, підрядники подрібнили та перевірили викопаний ґрунт на місці. Щоб не витрачати мільйони галонів питної води на гідротестові резервуари, використовувалася зібрана дощова вода. А щоб використовувати менше нового бетону, його відходи переробляли для виготовлення шлагбаумів та дорожніх знаків.

Для доріг, що простягалися через виробничу ділянку, використовувався модифікований асфальт із додаванням переробленого воску (виготовлений із пластикових відходів) замість звичайного первинного полімеру. Таким чином, підрядники змогли не просто уникнути використання нового полімеру, а й зменшити викиди вуглецю, оскільки модифікований асфальт вимагає на 17-28°C нижчої температури для монтажу порівняно зі звичайним асфальтом. Крім того, щоб уникнути потрапляння поліетиленового порошку і гранул у місцеві водойми, Shell узяла на себе зобов'язання щодо операції Clean Sweep Blue, інтегруючи практики цілісності процесів світового класу в діяльність заводу. Це дало змогу зберегти пластик у трубах, силосах і транспортних суднах, призначених для його зберігання.

Інвестиції в переробку хімічних речовин

У той час як пластикові відходи Shell Polymers Monaca використовувалися для побудови інфраструктури заводу, інші підприємства Shell за допомогою процесу піролізу вже почали використовувати їх як сировину для операцій.

Найпростішим способом утилізації пластикових відходів для переробки є традиційна механічна переробка, коли пластик розплавляється. Однак не всі відходи можуть бути перероблені таким чином: до таких належить забруднений пластик — такий, як упаковка готових страв, пластмаси з декількома шарами, які важко розділити (наприклад, хрусткі пакети тощо). У цьому разі допоможе хімічна переробка, також відома як піроліз пластику. Піроліз — це процес нагрівання пластикових відходів без доступу кисню, що сприяє розпаду пластику на дрібніші леткі молекули. Піроліз приводить до отримання рідини, яка називається піролізним маслом і може бути додатково перетворена на хімічну сировину.

Завдяки співпраці з Nexus Fuels із 2019 року виробничий комплекс Shell Norco в США використовує піролізне масло у своєму виробництві. У межах цього партнерства Nexus Fuels зобов'язується забезпечити нафтохімічний завод Norco 60 000 тоннами піролізної рідини, виготовленої з пластикових відходів упродовж чотирьох років. Виготовлена в основному з постіндустріальних і построздрібних матеріалів, піролізна сировина використовується тут для виробництва етилену, пропілену й бутадієну. Вони, своєю чергою, стають компонентами таких продуктів, як шини, пластикові харчові контейнери, пакети для сміття, антифриз, косметичні засоби, клей і сотні інших споживчих і промислових товарів. Таким чином, використання піролізного масла позиціонує виробництво високоякісних хімічних речовин Shell як частину промисловості круглих пластмас.

У межах аналогічної співпраці з Pryme у Європі Shell збирається використовувати піролізне масло на своїх крекерах Moerdijk (Нідерланди) і Rheinland (Німеччина) для виробництва хімічних продуктів замкненого циклу. Будівництво першого заводу компанії — Pryme One — заплановано на 2023 рік. За прогнозами, на цьому підприємстві щорічно перероблятиметься на піролізну олію 40 000 тонн пластикових відходів. А в Азії Shell співпрацює з Environmental Solutions Asia (ESA), Wah & Hua і Sepco Industries, щоб постачати піролізну сировину для Shell Energy and Chemicals Park у Сінгапурі, а також збирати, сортувати й переробляти пластикові відходи, сприяючи циркулярності пластмас на місцевому рівні.

Щоб бути не просто покупцем, а й інвестором і навіть виробником піролізного масла для забезпечення більшої кількості об'єктів по всьому світу стійкою сировиною, Shell також уклала стратегічне партнерство з BlueAlp і придбала 21,25% акцій компанії. Разом компанії будують два об'єкти потужністю переробки близько 30 000 тонн на рік пластикових відходів, які важко переробляти. Потужності планується ввести в експлуатацію 2024 року, і вони постачатимуть 100% свого піролізного масла в якості сировини для крекерів Shell Moerdijk і Rhineland. Це партнерство, спрямоване на розвиток і масштабування прогресивної технології BlueAlp, також допоможе Shell задовольнити зростаючий попит клієнтів на стійкі хімічні речовини.

Однак у виробництві піролізного масла все ще існують деякі проблеми з масштабуванням. Однією з найістотніших є якість. Переробляючи широкий спектр продуктів пластикових відходів, технологія піролізу пластику дає змогу отримувати низькоякісну нафту з домішками, такими як сірка, азот і кисневмісні сполуки. Таке масло може використовуватися як сировина для обмеженої кількості продуктів, тому воно або потребує повторної переробки, що значно знижує корисні обсяги.

Щоб вирішити цю загальногалузеву проблему, із 2021 року Shell інвестує в будівництво двох піролізних модернізаційних установок в Energy and Chemicals Park у Сінгапурі (очікуваний старт роботи — у 2023 році) і Chemicals Park Moerdijk в Нідерландах (відкриття заплановано на 2024 рік). Обидва блоки використовуватимуть першу в галузі технологію каталізатора Shell для підвищення чистоти піролізного масла. Кожен блок матиме потужність переробки 50 000 тонн піролізної олії щорічно, яка потім стане сировиною для виробництва ширшого спектру високоякісних хімічних речовин.

Застосовуючи водень, технології уловлювання та зберігання вуглецю, а також використовуючи сировини на біологічній основі, модернізатори піролізу допоможуть передати ці хімічні парки виробникам, здатним задовольнити потреби суспільства в низьковуглецевих продуктах і хімічних речовинах замкненого циклу.

Підтримка процесів управління пластиковими відходами

Крім усіх перерахованих способів зробити бізнес більш стійким, не менш важливим є заохочення місцевих громади долучатися до процесів управління пластиковими відходами. Ось чому Shell підтримує численні ініціативи по всьому світу, спрямовані на розширення можливостей людей для скорочення та повторного використання відходів.

Наприклад, на Гаїті Shell співпрацює із соціальним підприємством The Plastic Bank, яке впровадило ринкове рішення для боротьби із забрудненням. У межах партнерства компанія створила центри збору по всьому Гаїті, де люди можуть обмінювати пластикові відходи на гроші, товари чи послуги. Зібраний пластик потім сортується, очищується і переробляється на пластикові гранули, які використовуються для виробництва нових продуктів. Щоб підтримати The Plastic Bank, Shell надає фінансову допомогу, а також здійснює технічну експертизу для підвищення ефективності процесів управління відходами.

Орієнтований на скорочення пластикових відходів на Гаїті, проєкт також має вагоме соціальне значення. З одного боку, він забезпечує населення країни, 59% якого живе за межею бідності, додатковим джерелом доходу. З другого боку, допомагає місцевим підприємствам, які виробляють продукцію, використовуючи перероблений пластик як надійне й постійне джерело сировини.

Крім того, разом зі світовими виробниками хімічних речовин і пластмас, компаніями споживчих товарів і компаніями з управління відходами, Shell є членом-засновником Альянсу з ліквідації пластикових відходів. За підтримки Всесвітньої бізнес-ради зі сталого розвитку, Альянс дотримується своєї місії допомогти покінчити з пластиковими відходами шляхом участі в розвитку інфраструктури відходів, стійких інновацій, освіти та очищення існуючих ділянок пластикових відходів. Члени Альянсу виділили близько 1,5 млрд доларів США на проєкти, що охоплюють ці напрями у 80 містах по всьому світу на наступні п'ять років.

Сьогодні існує нагальна потреба в переході до циркулярності в багатьох світових галузях, включаючи пластикову. Спираючись на інвестиції, співпрацю та подальший розвиток інновацій, Shell прагне відігравати активну роль у пошуку рішень, які можуть зробити пластик, який ми використовуємо щодня, більш стійким.

Джерела світлин: депозитарій компанії Shell.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти