У початок

Ізраїль і Кіпр домовилися про знаковий проєкт експорту СПГ

Ізраїль і Кіпр наближаються до угоди про будівництво трубопроводу від ізраїльських газових родовищ до берегів Кіпру, повідомляє The Maritime Executive.

Зазначається, що один кінець лінії живитиме завод скрапленого природного газу, що забезпечить експорт на дорогі європейські ринки. Довгоочікувана угода створить шлях до монетизації великих газових запасів у Східному Середземномор’ї, відкривши новий рубіж для розробки.

Після зустрічі між прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху та президентом Кіпру Нікосом Хрістодулідесом, яка відбулася минулого тижня, обидві сторони висловили впевненість, що вони зможуть домовитися про угоду щодо постачань газу обох країн на ринок.

«Це з’єднання виведе економіку Ізраїлю на нові висоти й зміцнить статус Ізраїлю як важливого міжнародного постачальника енергії, — сказав Нетаньяху Reuters після засідання кабінету в неділю. — Європа потребує енергії, їй потрібен газ, і створення легкого й недорогого постачання газу з Ізраїлю і Європи дуже зміцнить позиції Ізраїлю».

Ізраїльсько-кіпрська газова угода готується роками, а остання ітерація обговорюється принаймні з лютого. Новий план, по суті, є половиною покинутої пропозиції EastMed, неіснуючого проєкту з прокладання масивного підводного трубопроводу з Ізраїлю на Кіпр до Греції. Якби його побудували, він забезпечував би близько 10% споживання газу в Європі з морських родовищ Кіпру й Ізраїлю. Однак EastMed був неприйнятним для політичних лідерів Туреччини, які відчували себе осторонь угоди, яка зробила інших регіональних гравців багатими (включно з конкурентами, Грецією й Кіпром). Торік президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган чітко заявив, що «якщо [ізраїльський газ] буде постачатися в Європу, це можна зробити лише через Туреччину».

Хоча EastMed було затоплено, Кіпр з Ізраїлем однак придумали нетурецький маршрут для доставки свого газу в Європу. Як додаткову перевагу, як зазначив Крістодулідес у понеділок, завод СПГ може експортувати газ у будь-яке місце призначення, включаючи потенційних клієнтів в Азії, де також високий попит на СПГ.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти