У початок

Зарубіжні трейдери шукають приводи для підвищення цін на LPG

Українські компанії продовжують дотримуватися виваженої лінії у закупівлях скрапленого газу за кордоном. Проте минулого тижня закордонні трейдери підвищили ціни на пропозиції для України на тлі здорожчання газу на аукціонах «Укрнафти» й зростання попиту на місцевих ринках.

Вартість гуртових партій російської суміші у східних воєводствах Польщі за тиждень зросла на 10 зл/т і становить 2 800-2 830 зл/т ($731-738/т). У вересні постачання газу з росії продовжують зменшуватися, за перші дві декади місяця обсяги відправлень упали на 25%, до 23 тис. тонн. Але дефіциту на сході Польщі не спостерігається. Імпортери укладають угоди з західними партнерами й поступово заміщують обсяги російського продукту, що вибуває. Крім того, продажі автогазу в другій половині вересня почали зменшуватися. Як вважають учасники ринку, не виключено, що у жовтні російські відвантаження можуть упасти ще або припинитися взагалі. Серед росекспортерів є побоювання, що вони не зможуть вчасно повернути цистерни на російську територію. «Ми бачимо, до чого все йде. Тому цілком можливо, що у жовтні російські відправлення можуть упасти до нуля», — сказав польський трейдер. Водночас вартість залізничних партій ПБТ на білорусько-польському кордоні за тиждень зменшилася на $2-5/т, до $570-598/т DAP Брест.

Автомобільні партії ПБТ для українських клієнтів здорожчали минулого тижня з $705-730/т до $715-740/т на умовах FCA. З урахуванням транспортних витрат до українського кордону вартість суміші становить $760-769/т, це на $10-12/т вище від цін попереднього тижня. Постачальники шукають приводи для підвищення цін і озвучують різні причини здорожчання. «Українські аукціони показали зростання, тому ми теж підвищили ціни», — сказав польський трейдер. «На польському ринку ми продаємо газ дорожче, через це не бачимо сенсу тримати низькі ціни для українських компаній», — прокоментували в іншій польській компанії.

На останньому аукціоні «Укрнафти» середньозважена нетто-ціна зросла на $8/т, до $763/т через зменшення дешевих залишків ресурсу. Але з огляду на синхронне підвищення вартості на польських базисах український газ зберігає цінову перевагу.

Ціни на російський пропан за тиждень не зазнали змін і становили 2 900-2 950 зл/т, але через зміцнення курсу злотого вартість у доларах збільшилася на $16/т, до $757-770/т. Гуртові партії пропану у Гданську протягом тижня здорожчали на $5/т, до $740-765/т. З урахуванням вартості доставлення у Малашевичі американський газ коштуватиме 3 020-3 110 зл/т ($787-812/т). Через сиру й холодну погоду попит на пропан на польському ринку почав зростати. «Ночами у Польщі вже доволі прохолодно, люди на короткий час вмикають опалення», — зазначає польський постачальник. Зі слів співрозмовника, домогосподарства збільшують кількість замовлень на заправку газгольдерів перед опалювальним сезоном.

Ціни на балтійських терміналах за тиждень практично не змінилися й становлять $750-770/т з урахуванням вартості транспорту до польсько-українського кордону. При цьому компанія Orlen Lietuva підвищила ціни з $625-630/т до $630-635/т FCA Юодекай, зі слів учасників ринку. «Завод вантажить стільки, скільки ми замовляємо, але в жовтні, ймовірніше, знову зменшить обсяги», — розповів один з українських клієнтів. З 7 жовтня на Мажейкяйському НПЗ почнуться ремонтні роботи, які, за попередньою інформацією, триватимуть місяць.

Залізничні партії ПБТ на польсько-українському кордоні за тиждень здорожчали на $10/т, до $780-810/т. Компанії купують невеликі партії газу, але загалом попит на вагони залишається слабким. «Я запропонував газ за €730/т, але зацікавленості не було», — зазначив польський трейдер. На закарпатських прикордонних базисах газ пропонувався у діапазоні $765-770/т.

На південних базисах вартість скрапленого газу зросла минулого тижня на тлі збільшення закупівельних цін і збільшення попиту на пропан у Румунії. Автомобільні партії суміші в Мангалії здорожчали з $700/т до $720/т. «Придбаний обсяг на морі був дорожчим, ніж минула партія, тож довелося підняти ціни», — сказав оператор термінала в Мангалії. Зі слів трейдерів, у другій половині вересня на румунському ринку почав зростати попит на пропан. «З 1 жовтня в Румунії впроваджується зимовий стандарт автогазу, через це ринок заворушився», — зазначив один з учасників ринку.

У Галаці вартість газу не змінилася й становить $750/т. Автомобільні партії ПБТ на українському березі Дунаю здорожчали на 1 000 грн/т, до 52 000-52 500 грн/т ($736-746/т), слідом за зростанням цін на аукціонах. З 19 вересня через несприятливі погодні умови було закрито навігацію по Сулині, що, як вважають трейдери, може призвести до уповільнення надходжень газу на дунайські термінали.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти