У початок

У росії через санкції почали заморожувати великі СПГ-проєкти

Найбільша приватна газова компанія росії «новатек» на тлі західних санкцій припинила роботу над перспективними проєктами з експорту скрапленого природного газу (СПГ) — «мурманський СПГ» й «обський СПГ», повідомляє видання «Комерсант».

З їхніх слів, у «новатек» розуміють, що всі майбутні СПГ-проєкти компанії будуть під санкціями. Також поки що неясно, на якому майданчику будувати танкери льодового класу для арктичних проєктів, як їх фінансувати та як організовувати трейдинг. У цій ситуації в «новатеку» вирішили зосередитися на добудові «арктіка СПГ-2» й налагодженні відвантажень із проєкту.

«мурманський СПГ», що складається з трьох ліній по 6,8 млн тонн, і «обський СПГ» на 6 млн тонн мали стати наступними проєктами компанії після «арктика СПГ-2». При цьому «мурманський СПГ» вважався найбільш перспективним, особливо в умовах санкційних обмежень, зазначає «Комерсант». Це пов'язано з тим, що його розташування в порту мурманська, який не замерзає, позбавляло необхідності будівництва танкерів підвищеного льодового класу Arc7 і давало можливість вивозити СПГ на звичайних суднах. Крім того, проєкт отримував живлення від енергопрофіцитної кольської АЕС «росатому» із використанням електроприводів замість іноземного газотурбінного обладнання.

Своєю чергою «обський СПГ» мав реалізовуватись у саббеті у парі з обським газохімічним комплексом (ГХК). Опрацювання останнього у «новатеку» продовжують. Однак якщо раніше на ньому планувалося виробляти низьковуглецеві аміак і водень, то тепер, за даними «Комерсанта», розглядається можливість виробництва аміаку, але вже без CCS (уловлювання СО2 із закачуванням у пласт), а також карбаміду з подальшим експортом північним морським шляхом до Азії.

Наприкінці червня Євросоюз ухвалив 14-й пакет санкцій проти росії, в рамках якого заборонив нові інвестиції, а також надання товарів, технологій і послуг, необхідних для завершення будівництва «мурманського СПГ» й «обського СПГ».

Водночас через тотальні санкції США проєкт «новатека» «арктик СПГ-2», де вже запущено першу лінію, а другу готують до встановлення, почав зазнавати складнощів із відвантаженням сировини. Як писав раніше РБК, компанія планує перенести термін запуску третьої лінії заводу з 2026 на 2028 рік.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти