У початок

Зараз Індія купує в 33 рази більше російської нафти, ніж роком раніше — Bloomberg

Минулого місяця Індія купила рекордну кількість російської нафти, при цьому країна імпортувала в 33 рази більше, ніж роком раніше.

Згідно з даними Vortexa Ltd, третій за величиною імпортер сирої нафти в грудні закуповував у Росії в середньому 1,2 мільйона барелів на день. Це на 29% більше, ніж у листопаді.

Зараз країна є найбільшим джерелом нафти в Індії після того, як кілька місяців тому обігнала Ірак і Саудівську Аравію.

Індійські нафтопереробники перебирають дешеву російську нафту після вторгнення в Україну, що змусило багатьох покупців уникати поставок. Різке зростання в грудні, ймовірно, є результатом поглиблення знижок через додаткові санкції з боку Великої сімки та Європейського Союзу, включаючи обмеження ціни в 60 доларів за барель.

«Росія, ймовірно, пропонувала свою нафту з привабливою знижкою індійським нафтопереробникам, які випередили Китай як найбільшого імпортера російської нафти», — сказала Серена Хуанг, провідний аналітик Vortexa з Азії. Крім Urals, Індія збільшила імпорт інших російських марок, таких як Arco, Sakhalin і Varandey в останні місяці, сказала вона.

Індія задовольняє понад 85% свого попиту на нафту за рахунок імпорту, що робить її дуже вразливою до нестабільності цін. Державні нафтопереробні підприємства, яким уряд не дозволяв підвищувати ціни на дизельне паливо та бензин з травня, все більше віддають перевагу дешевшому російському імпорту.

Минулого місяця також зріс імпорт від двох інших основних постачальників Індії. Згідно з даними Vortexa, закупівлі в Іраку зросли на 7% до приблизно 886 000 барелів на день, а в Саудівській Аравії – на 12% до 748 000 барелів на день.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти