У початок

Занепад економіки Китаю шкодить приватним нафтопереробникам — Bloomberg

Приватні нафтопереробні підприємства Китаю зіткнулися з падінням рентабельності, оскільки слабкий попит і зростання цін на сиру нафту загрожують прибуткам, повідомляє Bloomberg.

Так звані «чайники» можуть бути змушені скоротити виробництво на початку важкого року, який, за прогнозами, буде повільним для паливного ринку Китаю. Ціна на дизельне пальне, зазвичай один із найприбутковіших сегментів, упала, оскільки промислова активність згортається до місячних канікул. Незалежні нафтопереробні підприємства, на які припадає приблизно третина потужностей країни, перебувають під особливим тиском, оскільки вони покладаються на санкційну сиру нафту, яка стає дорожчою.

Глобальні нафтотрейдери уважно стежать за сигналами попиту від найбільшого світового імпортера, оскільки Пекін намагається відновити свою економіку, що занепала. Зокрема готовність «чайників» ухилитися від санкцій США й брати знижену ціну на нафту з росії й Ірану підтримала маржу. Але зараз ця перевага зникає, оскільки США посилюють правозастосування, а продавці відмовляються від вищих цін.

За даними Mysteel OilChem, сукупна маржа на різні продукти для «чайників» у провінції Шаньдун упала минулого тижня більш ніж на 50% порівняно з минулим роком, до 387 юанів за тонну ($54), найнижчого показника з 10 листопада. Ціни на дизельне пальне знижувалися протягом кількох тижнів і востаннє котирувалися на рівні 7 644 юанів за тонну, що є мінімальним показником за останні шість місяців.

Погана погода вже вдарила по будівельній діяльності, сказала Міа Генг, аналітик консалтингової компанії FGE, а робітники, які повертаються додому на китайський Новий рік, незабаром позбавлять фабрики і будівельні майданчики персоналу.

Уся ця додаткова поїздка збільшить споживання палива, як-от бензину, але це не добре для ДП, яке приводить у рух вантажний транспорт. Наслідком, ймовірно, стане скорочення видобутку, що зменшить попит на сиру нафту.

«Ми очікуємо, що в лютому й березні завантаження сировиною «чайників» зменшиться», — сказала Генг, додавши, що зупинки на технічне обслуговування з березня ще більше зменшать споживання нафти.

Водночас витрати зростають. За даними трейдерів, найкращі сорти, такі як російська ESPO, пропонуються на паритеті або навіть з надбавкою на 50 центів до міжнародних цін, порівняно зі знижкою в $3 за барель шість місяців тому. Тим часом знижка на іранську нафту скоротилася з $10ти до $4 доларів за барель. У результаті закупівля сировини з Ірану сповільнилася.

Проте рентабельність залишається в плюсі, і «чайники» повинні були створити запаси сирої нафти на початку місяця після того, як було видано нові імпортні квоти, що означає, що вони, ймовірно, зможуть уникнути серйозних скорочень виробництва, сказав Цзянань Сунь, аналітик з Energy Aspects Ltd.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти