У початок

Закупівлі Китаєм російської нафти ESPO в червні можуть бути найнижчими з 2021 року

Незалежні нафтопереробні компанії Китаю мають намір отримати найменший обсяг російської сирої нафти ESPO за останні три роки, оскільки прибуток від перероблення падає, а інші сорти пропонуються за нижчими цінами. Про це повідомляє Bloomberg.

За даними, зібраними Kpler, нафтопереробники придбали близько 12 млн барелів ESPO для надходження в червні цього місяця, що може стати найнижчим показником із травня 2021 року. Однак торговий цикл усе ще відкритий приблизно на тиждень в Азії, і цей обсяг може збільшитися.

Незалежні нафтопереробники Китаю, які в основному розташовані в провінції Шаньдун і відомі як «чайники», цього року стикаються з нижчою маржею перероблення, що може призвести до скорочення операцій. Це означає, що ціна, яку вони платять за свою нафту, ще збільшується, роблячи дешевші варіанти привабливими.

Зі слів трейдерів, які побажали не називати себе, ESPO пропонувалося зі знижкою менше ніж $1 за барель до його контрольного показника на основі постачання, тоді як деякі сорти нафти з Ірану й Венесуели пропонувалися зі знижкою в $6 або більше.

На початку цього року «чайники» розкуповували ESPO швидше, ніж зазвичай, після протистояння з іранськими продавцями щодо ціни. Відтоді частина російських вантажів за квітень і травень залишилася непроданою, кажуть трейдери.

ESPO доставляється з далекосхідної частини росії, і цьому сорту віддають перевагу завдяки вищому виходу дизельного пального. Однак прибуток від перероблення сирої нафти на промислове паливо в Шаньдуні впав удвічі цього року, кілька разів опускаючись нижче від середнього за 10 років, згідно з повідомленням Mysteel OilChem.

Галузевий консультант додав, що «чайники» можуть скоротити рівень перероблення сирої нафти приблизно до 52% від потужності на початку червня, що буде найнижчим показником із травня 2022 року. Нафтопереробні заводи (НПЗ) в Китаї вже проходять планове сезонне технічне обслуговування на своїх заводах, що скорочує споживання сирої нафти.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти