У початок

Заборона на продаж нафти за price cap для російських компаній набула чинності

Компаніям з рф із середи, 1 лютого, заборонено продавати нафту, якщо текст договору містить умову про граничні ціни (price cap), встановлені країнами G7.

Відповідний указ було підписано президентом рф владіміром путіним наприкінці 2022 року у відповідь на запровадження «стелі» цін країнами G7, якою передбачено, що компаніям із країн «Великої сімки» і ЄС можна перевозити російську нафту й нафтопродукти, а також надавати відповідні послуги з їх морського транспортування тільки в у тому разі, якщо вони продаються не вище від встановленої цінової «стелі». Для нафти її встановлено на рівні $60 за барель, для нафтопродуктів ліміт поки що не визначено.

Очікується, що відповідну «стелю» буде встановлено до 5 лютого, коли набуває чинності ембарго на імпорт російських нафтопродуктів країнами Євросоюзу. Price cap покликана обмежити доходи росії від експорту палива, зберігши при цьому пропозицію енергоресурсів на світовому ринку.

Указ президента рф діє до 1 липня 2023 року. Заборона застосовується на всіх етапах постачання кінцевого покупця. Регулярний моніторинг за дотриманням указу покладено на міненерго росії. При цьому путін може зробити винятки із цієї заборони на підставі спеціального рішення.

прем'єр-міністр рф міхаіл мішустін уже підписав постанову, в якій визначено правила моніторингу виконання указу.

Так, самі компанії й фізичні особи, які уклали контракти на постачання, зобов'язані не допускати наявності в угодах і доповненнях до них положень про price cap. Також компанії повинні забезпечити моніторинг незастосування «стелі» цін до кінцевого покупця.

У разі виявлення такої інформації експортери повинні повідомити про це ФТС і міненерго рф й усунути порушення або вказати, що воно не може бути усунене.

Крім того, постачальники повинні надавати ФМС контракт на постачання, а також заяву, що підтверджує відсутність положень про застосування price cap. Постанова набуває чинності з 1 лютого й поширюється на експорт товарів, що вивозяться з 1 лютого.

міненерго рф за погодженням з мінфіном має до 1 березня затвердити порядок моніторингу цін на російську нафту, що постачається на експорт. Постачальники сировини повинні на запит міненерго надавати відомству копії контрактів і доповнень до них (з перекладом російською мовою).

Крім того, компанії будуть передавати в міненерго інформаційні матеріали про фактичне виконання контрактів на постачання товарів, що включають зокрема відомості про іноземних покупців, про напрями й умови постачань товарів, особливості забезпечення логістики і страхування та інші дані про результати моніторингу незастосування price cap.

На підставі цього міненерго росії підготує звіт про результати моніторингу інформації від постачальників і ФМС, а також результати моніторингу цін на російську нафту, що постачається на експорт.

Дату заборони експорту нафтопродуктів із дотриманням price cap буде визначено урядом рф пізніше (але не раніше 1 лютого 2023 року).

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти