У початок

За поточного рівня цін на нафту путіну вистачить грошей на 2-3 роки – ЗМІ

Встановлення цінового обмеження на експорт російської нафти зменшило доходи бюджету рф, однак владіміру путіну вистачить коштів, щоб не скорочувати витрат іще кілька років.

За оцінками експертів Bloomberg Economics, якщо ціна на російську нафту залишатиметься на рівні $50 за барель, росії вистачить доступних резервів, щоб покривати дефіцит бюджету протягом наступних трьох років.

Аналітики Citigroup Inc. прогнозують, що за такого рівня цін на Urals російські резерви вичерпаються через 2,5 року.

Якщо Urals торгуватиметься в діапазоні від $40 до $50, російський бюджет недоотримає цього року $36 млрд, через це росії доведеться збільшити продаж китайських юанів із резервів.

Юань наразі єдина валюта, яку росія може використовувати зі своїх резервів після заморожування близько 300 млрд у доларах і євро після повномасштабного вторгнення рф в Україну торік у лютому.

Зараз у російських резервах залишається 310 млрд юанів ($45 мільярдів). росія буде змушена повністю їх використати для фінансування дефіциту держбюджету вже цього року, лише якщо ціна на Urals впаде вдвічі – до $25, свідчать підрахунки Bloomberg. За оцінками Citigroup, для цього буде достатньо падіння цін на російську нафту до $35 за барель.

Водночас якщо ціни на російську нафту перевищать $60 за барель, це дасть росії змогу збільшувати резерви.

За оцінками Bloomberg, російський бюджет 2022 року був би бездефіцитним за ціни на барель Urals на рівні $104, 2023 року бюджет рф балансується за ціни на нафту на рівні $90 за барель.

За весь 2022 рік дефіцит бюджету рф становив близько 3,3 трлн рублів, або 2,3% ВВП. Цього року дефіцит прогнозується на рівні 2%, виходячи з ціни на нафту в $70 за барель.

Як повідомлялося, у січні російський уряд почав продавати юані з резервів через прогнозоване недоотримання нафтогазових доходів.

За даними мінфіну рф, середня ціна на основну російську експортну марку нафти Urals з 15 грудня 2022 року по 14 січня 2023 року опустилась до $46,82 за барель.

За даними Bloomberg, російська нафта сорту Urals, що є основою енергетичного експорту рф, 6 січня здешевшала до $37,8 за барель у порту «приморськ» на Балтійському морі. 9 січня на санкт-петербурзькій товарно-сировинній біржі укладено угоду, що передбачає продаж 10 тис. тонн нафти за 218 млн рублів, або за $42,19 за барель.

Раніше міністр фінансів рф антон сілуанов називав серед найбільших ризиків для російського бюджету зменшення нафтогазових доходів через запровадження обмеження цін на російську нафту.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти