У початок

Торік імпорт нафтопродуктів до Молдови зріс приблизно в 2,4 раза

Минулого року імпорт нафтопродуктів до Молдови зріс приблизно в 2,4 раза, їхня вартість сягнула близько 1,5 млрд доларів, за попередніми даними молдавської митниці щодо імпорту палива.

Величезний стрибок пояснюється значним зростанням цін на енергоносії, але особливо війною в Україні, яка призвела до перепланування транспортних шляхів. При цьому Республіка Молдова раптово стала важливим реекспортером нафтопродуктів у сусідню країну, як це також показують дані Національного бюро статистики за 11 місяців, передає видання Mold Street.

Згідно з митними статистичними даними, «Лукойл-Молдова» залишився лідером ринку минулого року з обсягом майже півмільйона тонн нафтопродуктів і оціночною вартістю понад 9 млрд леїв.

Другий гравець, Rompetrol-Moldova, імпортував близько 460 тис. тонн нафтопродуктів на суму близько 8,5 млрд леїв.

На великій відстані від лідерів перебуває Petrom-Moldova з обсягом близько 270 тис. тонн на суму 4,7 млрд леїв.

Замикає четвірку найбільших постачальників компанія Danube Logistics SRL, оператор міжнародного вільного порту «Джурджулешти» (PILG), який нині контролює Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР). Так, торік Danube Logistics SRL імпортувала майже 200 тис. тонн нафтопродуктів на суму 4,4 млрд леїв, тоді як 2021 року імпорту практично не було. 99% імпорту Danube Logistics становило дизельне пальне, яке, найімовірніше, було реекспортовано в Україну.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти