У початок

Юрист-власник Glusco розгорнув pr-кампанію у ЗМІ

В українському інформаційному просторі розгорнулася PR-кампанія за повернення мережі Glusco її колишньому власнику Александросу Александру, який нібито її купив уже під час повномасштабного вторгнення рф.

Зокрема у вівторок, 18 липня, на порталі «РБК Україна» вийшло велике інтерв’ю Александру під заголовком «Александрос Александру, власник Glusco Energy SA: Я не знайомий з Медведчуком, Glusco Energy купував для здачі АЗС в оренду».

Згодом новини з посиланням на це інтерв’ю у стислий час оприлюднили одразу декілька сайтів. Пізніше естафету підхопили популярні телеграм-канали, які протранслювали тези на підтримку грека. 

Enkorr наводить основні тези і цитати Александроса Александру, розповсюджені в українських ЗМІ:

«Я купував актив із поточними зобов'язаннями, які враховувалися під час розрахунку вартості активу. Щодо вартості: це була оплата й додаткові зобов'язання групи перед третіми особами. Так, угода була з дисконтом з огляду на воєнні дії в Україні і невизначеність щодо активу», — наводять слова Александру в інтерв’ю.

«Я розраховував отримувати пасивний прибуток від передачі АЗС в оренду великим гравцям ринку, а не від операційної, трейдингової діяльності», — каже Александру.

«Ніколи з ним (Медведчуком — ред.) не зустрічався. Я – громадянин країни Євросоюзу, Кіпру. Не живу в Україні і мені важко коментувати внутрішню політику в Україні», — стверджує «власник» Glusco.

Він зазначив, що його юристи вже вивчають питання звернення в інвестиційний арбітраж за фактом експропріації активів. Також за цим фактом вже подано скаргу до ЄСПЛ.

Щодо накладання санкцій на компанії з групи SNEL ENERGY, то сам Александрос вважає це реакцією на сильну позицію його юристів у справі щодо незаконної передачі АЗС до АРМА.

«Моїми адвокатами подано понад 300 різних клопотань і скарг, які не були задоволені. Держава, щоб ускладнити цю роботу, запровадила санкції», — так бачить ситуацію кіпріот.

Як повідомляв enkorr, 13 травня 2022 року Кабінет міністрів ухвалив рішення про передачу мережі АЗС Glusco, яку пов’язували з оточенням Віктора Медведчука, в управління НАК «Нафтогаз України». Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначав, що йдеться про 172 заправки компанії Glusco і шість нафтобаз.

Мережа Glusco створена на базі активів «роснєфті» в Україні. 2016 року роздрібний бізнес компанії придбав ізраїльський бізнесмен Нісан Мойсеєв, який і дав мережі назву Glusco. Після початку тиску української влади на мережу Мойсеєв у травні 2021 року продав її компанії SNEL, акціонерами якої були азербайджанська Socar і трейдер з азербайджанським корінням Maddox. У серпні 2021 року SNEL змінила назву на SNEL Energy, а в грудні 2021-го стало відомо, що новим власником цієї компанії став грецький підприємець Димитріос Аніфантакіс.

20 травня 2022 року в компанії випустили прес-реліз, згідно з яким 29 березня 2022 року компанія Snel Energy Ltd, що належала Димитріосу Аніфантакісу, перейшла у власність іншого підприємця — Александроса Александра, кіпрського юриста, який ніколи не працював у нафтогазовій або паливній галузі.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти