У початок

Японські компанії підписують багаторічні угоди про купівлю СПГ з Оману й США

Японські компанії у вівторок, 27 грудня, уклали кілька угод на постачання скрапленого природного газу (СПГ), зокрема базову угоду на 10 років з Oman LNG і 20-річну угоду з американською компанією Venture Global.

Глобальне постачання СПГ було обмеженим після того, як росія вторглася в Україну й припинила постачання газу в Європу, що призвело до того, що європейські країни імпортували рекордні обсяги СПГ, через що погіршились глобальні постачання і підвищились ціни. 

Як повідомило державне інформаційне агентство ONA у вівторок, провідний японський виробник електроенергії JERA, а також торгові доми Mitsui & Co і Itochu Corp підписали угоди про постачання з Oman LNG на загальну суму 2,35 млн тонн на рік.

JERA, найбільший японський імпортер СПГ, заявив, що підписав договір про ключові умови з Oman LNG про купівлю до 12 вантажів, або близько 0,8 млн тонн СПГ на рік протягом 10 років, починаючи з 2025 року.

Контракт, підписаний на безкоштовній основі, пропонував «високу гнучкість» і, як очікується, допоможе Японії краще реагувати на невизначеність із внутрішнім попитом і пропозицією СПГ, заявила енергетична компанія.

«Конкуренція у закупівлях СПГ посилюється, тому для забезпечення стабільного постачання енергії в Японії необхідні стабільні своєчасні закупівлі палива відповідно до внутрішньої ситуації з попитом і постачанням електроенергії», — заявили в JERA.

Mitsui і Itochu підтвердили підписання основних угод з Oman LNG, але відмовилися повідомити деталі.

Itochu, який має 20-річний контракт з Oman LNG на закупівлю 0,7 млн тонн СПГ на рік, який закінчується 2025 року, продовжить обговорення з продавцем для встановлення деталей, сказав представник компанії.

Ці заяви послідували за звітом японської телекомпанії NHK про те, що всі три компанії забезпечать загалом близько 2 млн тонн СПГ щорічно з Оману протягом 10 років, починаючи з 2025 року.

Інші японські компанії також провадили перемовини з Oman LNG щодо термінових контрактів, повідомив урядовий чиновник Reuters, не називаючи компаній. У разі успіху вони могли б збільшити імпорт СПГ Японії з Оману до 3 млн тонн на рік, додав він.

Угоди з компанією Oman LNG було підписано під час візиту в Оман міністра промисловості Японії Ясутоші Нісімура.

Крім того, провідний японський дослідник нафти і газу Inpex Corp оголосив у вівторок про 20-річну угоду з американською компанією Venture Global LNG щодо імпорту 1 млн тонн на рік з проєкту компанії в Луїзіані, будівництво якого розпочнеться 2023 року.

Нові постачання можуть допомогти Японії диверсифікувати російський сахалінський проєкт, на який припадає 9% загального імпорту СПГ в Японію, що становить 74,3 млн тонн на рік.

Торік Японія імпортувала 1,9 млн тонн СПГ з Оману, що становить 2,6% від загального імпорту, і 7,1 млн тонн зі Сполучених Штатів, що становить 9,5% від загального імпорту.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти