У початок

WSJ: Японія купує російську нафту за цінами вище $60 за барель

Японія добилася від США винятку з узгодженої країнами G7 на російську нафту «стелі» на рівні $60 за барель, повідомляє The Wall Street Journal (WSJ).

За даними видання, японська влада обґрунтувала це тим, що їм необхідний доступ до російських енергоносіїв. WSJ при цьому уточнює, що імпорт російського природного газу в Японію «відносно невеликий» і становить близько однієї десятої постачання. На думку аналітиків, залежність Японії від російського палива «сприяла нерішучості Токіо щодо більш повної підтримки України у війніпроти неї росії».

З 5 грудня 2022 року набула чинності «стеля» цін на нафту на рівні $60 за барель, з 5 лютого — на нафтопродукти з росії на рівні $100 і $45 за барель (для продукції, що торгується з премією і дисконтом до нафти відповідно). Японія підтримала в рамках G7 введення «стелі» цін на російську нафту, але домоглася винятку для постачання з проєкту «сахалін-2». Уряд країни називав «сахалін-2» ключовим джерелом постачань скрапленого природного газу в Японію.

Після введення обмежень більшість російського ресурсу було переспрямовано в Китай з Індією. 12 березня джерела Bloomberg повідомляли, що Індія вирішила підтримати обмеження нафтових цін, але джерела Reuters цього не підтвердили. Міненерго стверджує, що росія змогла переспрямувати обсяги постачання нафти і нафтопродуктів, що випали через ембарго Євросоюзу й країн G7.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти