У початок

WSJ повідомила про готовність Саудівської Аравії наростити видобуток нафти

Ер-Ріяд готовий наростити видобуток за збереження високих цін на нафту і в рамках угоди з США, яка передбачає оборонну співпрацю з Вашингтоном і визнання Ізраїлю Саудівською Аравією.

Влада Саудівської Аравії повідомила Сполучені Штати, що на початку 2024 року готова збільшити видобуток нафти, якщо ціни на неї будуть високими, повідомляє The Washington Post із посиланням на чиновників із двох країн.

Таким чином, пише видання, Ер-Ріяд хоче отримати розташування в конгресі США для угоди, в рамках якої Саудівська Аравія визнає Ізраїль і укладе оборонну угоду з Вашингтоном. Раніше про те, що Сполучені Штати розглядають можливість такої угоди, повідомляла The New York Times: відповідно до неї Саудівська Аравія домагається нормалізації відносин з Ізраїлем (між країнами немає офіційних дипломатичних зв'язків), а США зобов'язуються надати королівству військову підтримку, якщо воно чи інша близькосхідна держава зазнає нападу.

За даними WSJ, угода також включатиме співпрацю з США в ядерній сфері; вона є «помітним зрушенням» з боку Ер-Ріяда, який рік тому відхилив заклик Вашингтона відкласти рішення знизити видобуток нафти.

Як пише видання, наприкінці вересня Саудівську Аравію відвідали представники Білого дому Амос Хохштейн і Бретт Макгерк. На перемовинах із саудівськими чиновниками вони дали зрозуміти, що Ер-Ріяду буде складніше заручитися підтримкою у Вашингтоні через високі ціни на нафту. Учасники перемовин обговорюють оборонний пакт із королівством, який може вимагати схвалення конгресом США.

Саудівська влада підкреслила, що при ухваленні рішення про видобуток нафти виходитимуть із ситуації на ринку. Зі слів джерел, знайомих із перебігом перемовин, про довгострокову угоду, яка б сприяла зниженню цін, не йдеться.

Минулого жовтня учасники ОПЕК+ домовилися скоротити видобуток на 2 млн бар. на добу (б/д). Пізніше, вже цього року, низка країн, зокрема росія й Саудівська Аравія, оголосили про добровільне додаткове скорочення видобутку. Віце-прем'єр рф алєксандр новак заявив на початку вересня, що москва продовжить додаткове добровільне скорочення постачання нафти на світові ринки на 300 тис. б/д до кінця грудня. Тоді ж Ер-Ріяд вирішив продовжити до кінця року добровільне скорочення видобутку на 1 млн б/д.

Минулої осені президент США Джо Байден пообіцяв залучити Саудівську Аравію до відповіді за «наслідки» у зв'язку з рішенням скоротити видобуток нафти на тлі виборів у США, що наближаються, і високих цін на бензин, але не здійснив своєї погрози. За даними The Washington Post, Ер-Ріяд, зі свого боку, пригрозив Вашингтону «серйозними економічними наслідками», якщо той вживе заходів у відповідь проти скорочення видобутку нафти.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти