У початок

Європейський газ торгується нижче за 50 євро, оскільки криза відступає — Bloomberg

Європейські ф’ючерси на природний газ впали нижче 50 євро вперше за 17 місяців, оскільки найгірша енергетична криза в регіоні за десятиліття відступає. Про це повідомляє Bloomberg.  

Ціни впали більш ніж на 80% від піку в серпні, коли скорочення постачання газу росією зашкодили Європі з витратами приблизно в $1 трлн, завдавши удару в економіку регіону й підштовхнувши інфляцію до найвищого рівня за десятиліття. Зараз на континенті спостерігається різкий поворот, оскільки відносно м’яка погода, спроби зменшити споживання енергії й потужні надходження скрапленого природного газу з США до Катару припиняються.

Порівняльні місячні ф’ючерси впали на 4,8%, до 49,5 євро за МВт•год, до найнижчого денного рівня з 1 вересня 2021 року. Контракт утратив близько 35% цього року, але все ще приблизно вдвічі дорожчий за звичайні рівні для цієї пори року.

Однак ціни все ще можуть зрости, якщо холодна погода триватиме до кінця зими або якщо будуть перебої з постачаннями. Водночас конкуренція з Азією за СПГ може створити ризик зростання цін.

На цю мить високий рівень зберігання є буфером для Європи, така ситуація додає впевненості в тому, що регіон зможе успішно пережити цю й наступну зиму.

«Ринок поглинає частки попиту, що з’являються на ринках Далекого Сходу, так само, як Європа залишається не за сезоном теплою, вітряною й добре забезпеченою, щоб задовольнити сповільнення попиту», — сказав Тобіас Девіс, голова СПГ для Азії брокерської компанії Tullet Prebon.

Оскільки більшість звичайних обсягів російського газу зараз відсутні, європейські країни, схоже, пристосувалися за допомогою численних варіантів заміни.

Німецька комунальна компанія Uniper SE заявила, що подолає проблеми, спричинені припиненням постачання російського газу, щонайпізніше до 2024 року, але високі витрати на заміну втрачених обсягів залишаться проблемою.

Європі потрібно буде наповнити сховища значно меншою кількістю російського газу, ніж минулого літа.

Ф’ючерси на СПГ у північно-західній Європі в четвер упали до $15,25 за мільйон британських теплових одиниць, що є найнижчим показником від початку торгів ICE 5 грудня. Це також близько від рівня ціни, коли покупці з Китаю можуть повернутися на ринок, сказав Девіс із Tullet Prebon.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти