У початок

Shell вважає, що Китай відіграє балансуючу роль на світовому ринку СПГ

Китай міг би відігравати більшу роль у збалансуванні світового ринку СПГ, потенційно перейнявши функцію, яку тривалий час виконувала Європа, заявив у четвер провідний трейдер СПГ Shell.

За даними Energy Inteligence, 2021 року Китай став найбільшим у світі імпортером СПГ, але торік його випередила Японія, оскільки її нещодавно скасована політика «нульового зараження COVID-19» поцілила у попит на газ. Shell очікує, що цього року китайський імпорт знову зросте, хоча й не досягне рівня 2021 року.

«Те, що ми бачимо, — це потенціал для Китаю відігравати набагато більш значну роль у збалансуванні світового ринку СПГ», — сказав Стів Хілл, виконавчий віце-президент Shell з енергетичного маркетингу, журналістам під час телефонної конференції.

Представляючи перспективи СПГ на 2023 рік британського супермайора, Хілл зазначив, що щорічний звіт історично вважав Північну Азію — з її відсутністю трубопровідного газу — «преміальним» ринком СПГ, де потрібно платити найвищі ціни.

Європа, з іншого боку, була «балансуючим ринком» — ринком, який не залежить від СПГ, але має здатність поглинати вантажі, непотрібні деінде.

«Зараз це змінилося, тому що Європі структурно потрібно набагато більше СПГ» на тлі зусиль відмовитися від російського трубопровідного газу після війни в Україні, сказав Хілл.

Оскільки Європа тепер має стати ринком СПГ преміум-класу, галузі все одно потрібно буде якось балансувати, сказав Хілл. Китай уже володіє багатьма характеристиками, властивими Європі, або швидко розвиває їх, щоб відігравати балансуючу роль, зазначив він.

До них належать наявність власного внутрішнього видобутку газу, імпорт міжміських трубопроводів, інфраструктура імпорту СПГ, зберігання газу й альтернативне паливо, що дозволяє Китаю коригувати свій енергетичний баланс.

«Китай еволюціонує від ринку імпорту, що швидко зростає, до більш гнучкої ролі», — йдеться в заяві Shell.

З іншого боку, попит на СПГ в Європі швидко зростає — і це «посилить конкуренцію з Азією за обмежені нові пропозиції, доступні протягом наступних двох років, і «може домінувати в торгівлі СПГ у довгостроковій перспективі», додає він.

Дійсно, хоча прогнозується, що попит на газ у Європі цього десятиліття впаде приблизно на 20%, надалі континент матиме «структурний розрив приблизно в 140 млн тонн СПГ», – сказав Хілл.

Це пов’язано з очікуваним подальшим падінням імпорту російського трубопровідного газу в Європу, який торік упав на 50%, але має ще знизитися знову — і зниженням внутрішнього виробництва.

Європа, включаючи Великобританію, 2022 року імпортувала 121 млн тонн СПГ, що на 60% більше, ніж 2021 року. 

Додаткові 15 млн тонн СПГ на рік, які будуть введені в дію в усьому світі 2023 року, є «корисними», як і високі обсяги зберігання й нещодавня м’яка погода, але вони будуть перевищені втратою обсягів росії, сказав Хілл.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти