У початок

Опубліковано проєкт закону про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів

Кабінет міністрів подав на розгляд парламенту законопроєкт № 9024 про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів. Текст проєкту опубліковано на сайті парламенту.

«Метою ухвалення цього документу «є забезпечення підвищення рівня енергетичної безпеки держави й забезпечення безперервного постачання нафти та нафтопродуктів на внутрішній ринок України у разі виникнення кризової ситуації на ринку нафти та нафтопродуктів», — йдеться у пояснювальній записці до документа.

Згідно з документом, суб’єкти нафтового ринку зобов’язані будуть формувати мінімальні запаси продукту і періодично поновлювати його, а також звітувати про ці запаси через електронну систему репортингу.

Мінімальні запаси нафти і нафтопродуктів, які повинні зберігатися під час кризової ситуації, мають охопити 90 днів середньодобового чистого імпорту або 61 день середньодобового внутрішнього споживання.

Документ встановлює і вимоги до обсягів цих запасів: для суб’єктів, які працюють на ринку понад два роки, – 5% середньозваженого річного обсягу імпорту та/або продажу за останні два роки; для суб’єктів, які працюють менше ніж два роки, — 5% середньозваженого обсягу імпорту та/або продажу за останній квартал з поступовим досягненням вимог, які застосовуються до операторів ринку, що працюють довше.

Сама електронна система репортингу визначається законопроєктом як інформаційно-комунікаційна система, що забезпечує інформацію про мінімальні запаси, їх облік, рух цих мінімальних запасів, а також інформацію від суб’єктів нафтового ринку щодо обсягів виробництва, запасів, імпорту й реалізації продукту (включаючи скраплений газ).

Окрім того, до електронного репортингу буде вноситися інформація від лабортаторій щодо якості продукту. Власником і розпорядником системи визначається держава в особі органу центральної виконавчої влади, який забезпечує формування і реалізує державну політику в паливно-енергетичному комплексі.

Визначається законопроєктом і кризова ситуація на ринку, за настання якої може бути використано мінімальні запаси.

Кризовою ситуацією на ринку нафти і нафтопродуктів ініціатори документу визначають ситуацію «порушення балансу попиту і пропозиції (…), спричинене різким і неочікуваним зменшенням пропозиції (…) на національному та/або міжнародному рівні, а також різкими коливаннями цін (…), у результаті чого обсяги споживання нафти й нафтопродуктів на внутрішньому ринку країни значно перевищують обсяги їх постачання».

Відповідно до норм документу, мінімальні запаси до моменту застосування норм закону про настання кризової ситуації на ринку є недоторканими, вони вилучаються з цивільного обігу і не можуть використовуватися у комерційних цілях. У подальшому їх розподіл визначає оператор ринку, тобто орган виконавчої влади.

У разі якщо власники АЗС не формуватимуть резервів нафти та нафтопродуктів, на них чекає штраф обсягом 100% вартості несформованого запасу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти