У початок

Європейські НПЗ ВР більше не купують російської нафти — голова компанії

Європейські нафтопереробні заводи (НПЗ) британської ВР більше не купують російської нафти, заявив голова компанії Бернард Луні під час телеконференції, передає «Інтерфакс».

Він зазначив, що компанія володіє чотирма НПЗ в Європі, зокрема в Іспанії, Німеччині й Нідерландах, «і я можу підтвердити, що вони чисті від російських молекул».

«Ми адаптували (систему – ред.), і тепер європейські НПЗ не купують російської нафти», – додав Луні.

Коментуючи прогнози щодо цін на енергоресурси, глава ВР зауважив, що на ринок уже не надходить близько 1 млн б/д нафти з росії, і цей обсяг може подвоїтися у травні, коли вже запроваджені санкції набудуть чинності.

З його слів, комерційні запаси нафти і газу є досить низькими, вільні потужності (з виробництва нафти — ред.) відносно низькі, й зараз на ринку безліч невизначеностей: що станеться з Іраном, Лівією, з політикою «нульового COVD-19» у Китаї, впливом інфляції на економічне зростання.

«Думаю, ми живемо у світі, де волатильність править порядок, і ми очікуємо на продовження волатильності в цінах на енергоресурси. Ми очікуємо, що в найближчому середньостроковому майбутньому ціни залишаться сильними», — сказав Луні, додавши, що ВР змінюватиме свої прогнози щодо цін у середині року.

ЄС запровадив санкції, які забороняють будь-які транзакції з російськими нафтогазовими держкомпаніями з 15 травня 2022 року. Винятком є постачання енергоресурсів до країн Євросоюзу, тобто забороняються контракти на купівлю для трейдерських цілей, при цьому купівлю нафти і нафтопродуктів для постачання європейського ринку дозволено.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти