У початок

Енергобезпека Угорщини потребує постачання газу й нафти з росії — глава МЗС

Угорщина не може гарантувати безперебійного функціонування економіки без російської нафти, заявив міністр зовнішньоекономічних зв'язків і закордонних справ Угорщини Петер Сіярто.

У вівторок Сіярто перебуває у столиці Казахстану з робочим візитом, передає ІА «Інтерфакс-Україна».

«Ми проголосували за кожен пакет санкцій у Європейському Союзі, попри це, ми стикаємося завжди з несправедливими докорами з боку ЄС. Це зводиться до того, що ми щиро говоримо про те, що гарантування енергобезпеки країни потребує конкретних кроків із нашого боку. Саме тому не голосуємо за такі санкції, які обмежували б постачання газу й нафти з боку росії до Угорщини. Це не політичне рішення», — сказав Сіярто журналістам за підсумками перемовин зі своїм казахстанським колегою Мухтаром Тлеуберді.

Він додав, що 65% нафти надходить в Угорщину з росії через нафтопровід «Дружба».

«Наразі без російської нафти ми не можемо гарантувати безперебійного функціонування нашої економіки. Хочу зазначити, що в нашому розпорядженні немає іншого маршруту, який міг би нам постачити потрібний обсяг нафти», — сказав міністр.

Сіярто також наголосив, що Угорщина підтримує ініціативу Європейського Союзу щодо диверсифікації енергоносіїв, але санкції стосовно російської нафти можуть завадити Угорщині розпочати реалізацію цього проєкту.

«Ми працюємо над цим проєктом, тому збільшили кількість нафти, що надходить із Казахстану, до 16%. Нафта, яку ми купуємо в Казахстані, постачається лише через росію. Якщо будуть санкції, які перешкоджатимуть постачанню нафти з боку росії, ми не зможемо розпочати диверсифікацію джерел енергоносіїв та інших джерел», — наголосив він.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти