У початок

Європарламент дозволив інвестиції у будівництво нових газових ТЕС та атомних станцій

Європарламент (ЄП) ухвалив рішення, яке дозволить визнавати інвестиції у природний газ і атомну енергетику такими, що відповідають концепції сталого розвитку за дотримання певних умов.

На засіданні ЄП у середу, 6 липня, 278 із 639 присутніх депутатів проголосували за блокування такого рішення, однак 328 депутатів були проти й ще 33 утрималися. Про це пише «Бізнес.Цензор» із посиланням на повідомлення Deutsche Welle.

Щоб заблокувати рішення про визнання газу й атомної енергії «зеленими» джерелами енергії, потрібна більшість – 353 із 705 голосів. Тепер заблокувати це рішення може лише вето щонайменше 20 із 27 країн Євросоюзу, однак експерти вважають такий варіант малоймовірним, вказує видання.

Це означає, що вже з 2023 року може набути чинності таксономія – список технологій, які інвестори зможуть просувати на ринку як такі, що допомагають у боротьбі зі зміною клімату.

Внесення до таксономії атома й газу вже кілька місяців – предмет критики екологів і експертів, адже це рішення дозволить інвестувати мільярди євро у газові ТЕС і ТЕЦ, а також спростить інвестиції у будівництво нових АЕС чи модернізацію наявних.

Наприкінці червня посол України в Німеччині Андрій Мельник закликав німецьких депутатів Європарламенту відхилити пропозицію Єврокомісії внести газову енергетику у список «зелених» технологій, оскільки від цього може виграти росія як експортер газу. Крім того, «росатом» може отримати контракти на будівництво і модернізацію побудованих за російськими технологіями АЕС у низці країни Євросоюзу.

Зазначимо, що Єврокомісія (ЄК) вирішила додати атомну і газову енергетику до списку «зелених» технологій ще на початку лютого, до повномасштабного вторгнення росії в Україну. На думку чиновників Єврокомісії, атом і газ варто віднести до «перехідних технологій», які повинні допомогти перейти до кліматичної нейтральності. Зокрема, дозвіл на будівництво ТЕС нададуть до кінця 2030 року – за умови, якщо вони замінять установки, які працюють на вугіллі чи інших «брудних» енергоносіях.

Кожна держава Євросоюзу самостійно визначає свою структуру генерації електроенергії, однак ухвалене рішення слугуватиме орієнтиром для приватних компаній, держав і фінансових організацій, коли вони вирішують, у що вкладати інвестиції. 

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти