У початок

Європа з Китаєм конкурують за постачання СПГ із США

Європа з Китаєм конкурують за постачання СПГ із США. Це, у свою чергу, підтримує інвестиції в експортно-орієнтовані проєкти, повідомляє «Інтерфакс».

Так, за останні тижні американський експортер СПГ Cheniere підписав 15-річний контракт на постачання з норвезькою Equinor та угоду терміном більш ніж на 20 років із китайською ENN. Конкуруюча Venture Global LNG уклала 20-річну угоду з німецькою SEFE, тоді як французька TotalEnergies заплатила $219 млн за частку в техаському терміналі, який будує NextDecade.

У сукупності на Європу й Китай припадає майже 40% контрактів на постачання СПГ зі Штатів, укладених з початку 2021 року до кінця червня 2023 року, згідно з даними S&P Global Commodity Insights. Для американських компаній це вигідно, оскільки наявність великих клієнтів із двох різних економік знижує їхні ризики, зазначив аналітик S&P Майкл Стоппард.

Довгострокові контракти дають СПГ-виробникам фінансування для створення нових проєктів, завдяки яким вони збільшують пропозицію. За оцінками аналітиків, це дозволить багатьом країнам, включаючи ті, що розвиваються, в майбутньому купувати більше природного газу і поступово відмовлятися від вугілля.

«Нові обсяги – це добре для ринку, і нові угоди дозволяють будувати нові проєкти, орієнтовані на експорт СПГ», – зазначив Сіндре Кнутссон із Rystad Energy.

Тим часом зараз на ринку спостерігається дефіцит СПГ, і для його усунення потрібен час: більшість запланованих нових потужностей у США запрацює лише в середині десятиліття.

Європейські покупці часто з острахом укладають довгострокові угоди на купівлю газу, оскільки в Європі триває активний процес декарбонізації економіки. У відповідь американські постачальники почали включати до контрактів пункт про можливість переспрямування вантажів третім особам.

Проте американські компанії висловлюють впевненість у тому, що попит на СПГ у Європі буде тривалим. Зі слів комерційного директора Cheniere Анатолія Фейгіна, імпорт СПГ в Європу буде стабільно високим, «попри риторику про нульові викиди».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти