У початок

Європа стала найбільшим покупцем американської нафти вперше за шість років

Європа обігнала Азію й стала найбільшим споживачем американської нафти вперше за шість років. Про це з посиланням на Bloomberg повідомляє «Бізнес.Цензор».

Так, згідно з даними Мінторгівлі США, з січня по травень цього року Європа отримала в середньому близько 213,1 млн барелів нафти, тоді як Азія отримала всього 191,1 млн барелів. Востаннє така ситуація з обсягами спостерігалася 2016 року, коли США скасували заборону на експорт сирої нафти.

Як пише видання, ця зміна потоків нафти підкреслює, наскільки суттєво вторгнення рф в Україну переорієнтувало постачання енергоресурсів.

За словами нафтового аналітика Energy Aspects Крістофера Хейнса, оскільки Європа намагається зменшити свою залежність від російських енергоресурсів і переходить на американську нафту, ймовірно, що ці моделі торгових потоків збережуться.

Він додав, що видобуток нафти в США зростає, але недостатньо швидко, щоб задовольнити потреби як Азії, так і Європи. Крім того, Близький Схід, здається, обмежений у можливостях збільшувати виробництво і постачання в Європу.

Як повідомлялося, 3 червня Євросоюз запровадив шостий пакет санкцій щодо росії у відповідь на агресію проти України. Зокрема, ЄС заборонив закупівлю, імпорт або перевезення сирої нафти і деяких нафтопродуктів із росії в ЄС. Поступова відмова від російської сирої нафти триватиме від 6 місяців, від нафтопродуктів – до 8 місяців. Водночас ембарго не поширюватиметься на імпорт нафти трубопроводами. Цей виняток було зроблено на вимогу Угорщини й інших країн, які не мають виходу до моря й отримують нафту через нафтопровід «дружба».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти