У початок

Єврокомісія представила проєкт шостого пакету санкцій проти рф, який передбачає нафтове ембарго, – ЗМІ

Європейська комісія представила державам-членам ЄС проєкт нового пакету санкцій проти росії, який насамперед передбачає нафтове ембарго.

Про це повідомляє австрійське видання АРА із посиланням на європейських дипломатів, передає «Бізнес.Цензор».

За їх словами, Єврокомісія надіслала документ членам ЄС у середу ввечері. Він передбачає поступову заборону на імпорт російської нафти упродовж шести-восьми місяців. Винятки мають бути для Угорщини і Словаччини, які сильно залежать від нафти рф. Їм дозволять продовжувати імпорт до кінця 2023 року.

Нафтове ембарго є основним компонентом шостого пакета санкцій проти росії. Для ухвалення потрібне одностайне рішення 27 країн ЄС.

На думку дипломатів ЄС, пропозиція Єврокомісії може спровокувати нову суперечку: Чехія з Болгарією також наполягають на винятках, посилаючись на залежність своїх економік від російської нафти.

Угорщина й Словаччина отримують російську нафту південною гілкою нафтопроводу «дружба», який також забезпечує сировиною Чехію. За даними уряду, Угорщина імпортує близько 65% своєї нафти з росії, що більш ніж удвічі перевищує середній показник ЄС, який дорівнює 26%.

Угорщина погрожувала накласти вето на нафтове ембарго, якщо воно обмежить її безпеку постачання. Міністр економіки Словаччини Ріхард Сулік наголосив, що відмова його країни від російської нафти займе кілька років. Міністр економіки Німеччини Роберт Хабек заявив, що Берлін підтримає нафтове ембарго. Водночас він попереджає економіку і споживачів про подальше підвищення цін.

Також пропозиція Єврокомісії включає нові санкції проти компаній. Серед них – найбільший російський банк «сбербанк», а також два інших банки й телеканали, які поширюють дезінформацію про війну в Україні. Банки більше не повинні мати змоги використовувати міжнародну систему фінансових комунікацій SWIFT.

Діячів, відповідальних за російські звірства в таких українських містах, як Буча і Маріуполь, також має бути внесено до списку осіб і організацій, чиї активи має бути заморожено.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти