У початок

Єврокомісія не чекає відновлення постачань «північним потоком»

Єврокомісія готується до того, що постачання газу «північним потоком» не буде відновлено після завершення планових профілактичних робіт, яке очікується цього тижня, заявив єврокомісар з бюджету Йоханнес Хан.

«Європейська комісія не очікує відновлення постачань газу в Європу з росії газопроводом «північний потік», коли цього тижня завершиться планове технічне обслуговування», — пише газета The Wall Street Journal, посилаючись на слова Хана.

«Ми працюємо, виходячи з припущення, що він не повернеться до роботи», — цитує видання єврокомісара, який прокоментував на конференції в Сінгапурі ситуацію навколо «північного потоку».

«північний потік» — основний маршрут постачання газу «газпромом» у Європу — зупинено на планове техобслуговування з 11 по 21 липня. Воно включає тестування механічних компонентів і систем автоматизації, повідомляв оператор магістралі Nord Stream AG.

При цьому з середини червня, ще до планового ремонту, постачання газу «північним» потоком велися в обмеженому режимі — на рівні 40% від пропускної потужності трубопроводу. «газпром» пояснював це зокрема затримкою через санкції Канади повернення турбіни Siemens із ремонту. Ситуація, що склалася, породила побоювання, що після завершення техобслуговування «північного потоку» «газпром» і зовсім не відновить постачання магістраллю, пише видання.

Канада, у свою чергу, на прохання Німеччини вирішила звільнити обладнання російської компанії від обмежень до кінця 2024 року. «газпром» повідомив, що чекає від Siemens підтвердження змоги повернути турбіну для «північного потоку». ЗМІ писали, що двигун перебуває в дорозі, може повернутися в росію орієнтовно 24 липня.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти