У початок

ВР задекларувала $24 мільярди збитків через рішення вийти з акціонерів «роснєфті»

Британський нафтогазовий гігант ВР задекларував у фінансових результатах за перший квартал 2022 року до сплати податків чистий збиток обсягом $24 млрд від володіння 19,75% акцій «роснєфті».

Згідно зі звітністю компанії, в цю суму входить $13,5 млрд списання справедливої вартості чистих інвестицій, $11,1 млрд – доподатковий збиток за сумами, раніше включеними до загального доходу (збиток виник переважно через збитки від курсових різниць, накопичених із початкової дати інвестиції в 2013 році до 27 лютого 2022 року), повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Ці витрати частково компенсуються за рахунок частки прибутку «роснєфті» обсягом $500 млн, що припадав на частку ВР до 27 лютого.

Крім того, результати ВР за перший квартал скориговані на $1,5 млрд, які включають доподатковий збиток від інших підприємств із «роснєфтью» й на $1,1 млрд відкладених податкових зобов'язань.

ВР вказує, що у зв'язку з рішенням вийти з інших підрозділів «роснєфті» в росії коригуючі статті результатів за перший квартал 2022 року також включають витрати обсягом $1,5 млрд. Це включає $1 млрд до оподаткування, що становлять знецінення балансової вартості цих підприємств, і ще $0,5 млрд збитків від курсових різниць, які було відображено безпосередньо в капіталі з дати початкових інвестицій, які також було перенесено в звіт про прибутки й збитки.

Також ВР скоригувала свої результати на $1,1 млрд відкладеного податкового зобов'язання, що включає податок на частку ВР у нерозподіленому прибутку «роснєфті».

Як повідомлялося, 28 лютого рада директорів британської ВР оголосила, що компанія вийде з акціонерного капіталу російської «роснєфті», за підсумками першого кварталу повідомить про суттєві негрошові витрати у своїх результатах, а також більше не вказуватиме «роснєфть» як окремий сегмент за результатами першого кварталу 2022 року.

Крім того, два члени ради директорів «роснєфті» від ВР негайно вийшли з нього.

ВР стала великим акціонером «роснєфті» за підсумками операції з купівлі держкомпанією ТНК-ВР у 2012-2013 роках.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти