У початок

ВР, Exxon Mobil, Shell і Equinor не поспішають залишати росію

Попри гучну заяву British Petroleum (BP) про вихід зі складу акціонерів «роснєфті» і її спільних підприємств, британський нафтовий гігант, схоже, не збирається швидко згортати свою діяльність у росії. За даними джерел провідної енергетичної інформаційної компанії Energy Intelligence, ВР не ініціювала жодних процедур щодо виходу ні зі своєї частки у статутному капіталі «роснєфті», ні з пакету акцій у спільних підприємствах, повідомляє «Експерт».

«ВР залишається акціонером «роснєфті» і продовжує взаємодіяти зі своїми російськими партнерами в рамках чинної акціонерної угоди», — відзначило джерело.

При цьому у письмовій відповіді на запит ВР повторила свій прес-реліз від 27 лютого, заявивши, що компанія вийде зі складу акціонерів «роснєфті» й що «два директори, призначені ВР у раду директорів «роснєфті», йдуть у відставку з негайним набуттям чинності з 27 лютого». Проте нинішній і колишній виконавчі директори ВР, Бернард Луні і Боб Дадлі, як і раніше, вказані як директори «роснєфті» на сайті компанії.

Поінформовані джерела в рф повідомили Energy Intelligence, що вони не здивуються, якщо BP запропонує кандидатів, можливо, з російським громадянством для обрання у раду директорів «роснєфті» на щорічних зборах акціонерів у червні. Список нових кандидатів має бути затверджено до травня.

Energy Intelligence вказує, що окрім частки в «роснєфті», ВР має частки у трьох спільних з «роснєфтью» підприємствах: 20% — у «Таас-Юрях Нафтогазвидобування», 49% — у «Харампурнефтегаз» і 49% — у «Єрмаку Нафтогазу» і продовжує співпрацювати у межах деяких спільних операцій.

Так, російська дочірня компанія ВР, BP Russian Investment Ltd., 11 березня повідомила «роснєфть» про усунення раніше призначеного нею члена ради директорів «Харампурнефтегаза» Стівена Раймера та заміну його іншим висуванцем ВР — Афганом Гусейновим. У ВР відмовилися коментувати це рокірування і в офіційній відповіді лише повторили, що «вийдуть з інших спільних підприємств із «роснєфтью» в росії, включаючи 3 СП».

Також, згідно з джерелами Energy Intelligence, ВР продовжує купувати російську нафту, але «дотримується своїх контрактних зобов'язань» і не бере спотові вантажі.

Як відомо, уряд рф заборонив продаж російських цінних паперів іноземцям, щоб дати їм час переглянути свої рішення, які, на думку москви, ухвалили під політичним тиском. Проте продаж часток у російських компаніях, як і раніше, можливий з дозволу спеціальної урядової комісії.

За даними інформованих джерел, інші великі міжнародні компанії, включаючи Exxon Mobil, Shell та Equinor, також не поспішають діяти. Після гучних заяв вони не зробили жодних практичних кроків з виходу з існуючих проєктів у росії.

«У нових проєктах взаємодію припинено, а в старих робота ведеться у звичайному режимі», — повідомило джерело, близьке до «роснєфті», наголосивши, що російська нафтова компанія підтримує таку «зважену поведінку» і, як і раніше, відкрита для продовження відносин із західними компаніями. 

Нагадаємо, що 27 лютого BP оголосила, що продає 19,75% «роснєфті», а її головний виконавчий директор Бернард Луні й екс-глава Роберт Дадлі виходять із ради директорів російської компанії. За оцінками компанії, рішення про продаж частки в «роснєфті» загалом спричинить витрати обсягом до $25 млрд.

Як писала Financial Times 25 лютого, BP зазнала тиску з боку окремих британських політиків. Так, держсекретар у справах бізнесу Великобританії Квазі Квартенг того дня викликав Луні й висловив «занепокоєння» участю компанії в «роснєфті» на тлі війни рф проти України.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти