У початок

Vitol купує ключову частку акцій Refiner Saras у мільярдера Моратті

Сім'я італійського мільярдера Массімо Моратті погодилася продати контрольний пакет акцій нафтопереробної компанії Saras SpA гіганту торгівлі сировинними товарами Vitol Group за угодою, яка оцінила компанію приблизно в 1,7 млрд євро ($1,9 млрд). Про це повідомляє Bloomberg.

Сім'я Моратті досягла угоди про продаж близько 35% Saras за 1,75 євро за акцію, згідно із заявою сім'ї. Анджело Моратті, один із племінників Массімо Моратті, також може продати свої решту 5%, які пов’язані з контрактом на дериватив.

Vitol, відомий як найбільший у світі незалежний трейдер нафти, оголосить пропозицію про придбання решти акцій Saras. Bloomberg News уперше повідомило про перемовини Vitol із Моратті 7 лютого.

Vitol купує частки в нафтопереробних заводах (НПЗ) і мережах роздрібної торгівлі паливом, а також інвестує в нафту й відновлювані джерела енергії в США. Угода із Saras дасть Vitol частку в НПЗ, який виходить на прибутковий ринок Середземномор’я і за його межами. Після завершення будівництва Vitol матиме інвестиції в понад 800 тис. барелів на день (б/д) нафтопереробних потужностей.

«Бізнес Saras дуже доповнює основну діяльність Vitol», — сказав генеральний директор Vitol Рассел Харді, зазначивши, що НПЗ – «ключовий європейський енергетичний актив».

Сім'я Моратті володіє 40% акцій у Saras, що дає їм контроль над фірмою. Массімо Моратті, голова і виконавчий директор і колишній власник міланського футбольного клубу «Інтер», володіє 20%. Його племінники Габріеле Моратті та Анджело Моратті володіють по 10% через холдингові компанії.

Компанія Saras, заснована родиною в 1960-х роках, керує НПЗ Sarroch на острові Сардинія, що випускає 300 тис. б/д. Товарний трейдер Trafigura Group володіє приблизно 9,6% НПЗ після продажу близько 4% минулого місяця.

Нафтопереробний завод вважається відносно передовим, тобто він здатний налаштовуватися під нафту, яку переробляє. Це найбільший завод у південній Європі, що працює на одній ділянці, хоча італійський завод ISAB, який розділено на північну й південну частини, є більшим, якщо об’єднати його.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти