У початок

Виробництво СПГ у Нігерії все ще слабке, незважаючи на жагу Європи до спотових постачань, — NGI

Сильні повені, проблеми з газопостачанням і вандалізм на трубопроводах призвели до того, що минулого року завод Nigeria LNG (NLNG) із шістьма лініями виробництва на острові Бонні значно зменшив обсяги, повідомляє NGI.

Зі слів аналітика Kpler Ані Субашич, експорт скрапленого природного газу «тривало скорочувався» після того, як у жовтні 2022 року було оголошено форс-мажор на постачання 22 млн метричних тонн СПГ через повінь. «Експорт СПГ Нігерії був меншим, але стабільним з початку цього року», — сказала Субашич.

Вона також додала, що NLNG, головний постачальник до Атлантичного басейну з 1999 року, коли було введено першу лінію, постачив 1 млн тонн (Mt) на світовий ринок із коефіцієнтом використання потужностей 53% у січні. Однак, здається, ситуація покращується, оскільки експорт повернувся до 1,07 млн тонн минулого місяця, або 63% від його загальної місячної потужності, після чотирьох послідовних місяців падіння.

Kpler також прогнозує, що експорт у березні досягне 1,22 млн тонн.

Попри те, що Нігерія найбільший експортер СПГ в Африці, й оскільки Європа прагне замінити російський трубопровідний природний газ більшою кількістю скрапленого, Нігерія не змогла збільшити потужності, щоб задовольнити зростання світового попиту.

Країна втрачає можливості на ринку, який, як очікує Міжнародне енергетичне агентство (МЕА), буде обмеженим до 2026 року, коли з’являться нові проєкти, які почнуть пом’якшувати кризу постачань. 

Нігерія не одна, оскільки виробництво впало в усій Африці. За даними Форуму країн-експортерів газу, в Алжирі, Анголі, Камеруні, Єгипті й Екваторіальній Гвінеї рівень використання потужностей зрідження складав лише 58% від 71 млн тонн.

За даними Kpler, експорт з найбільшого заводу континенту компанії NLNG упав з рекордних 21,33 млн тонн 2019 року до лише 14,61 млн тонн торік. Колись Нігерія мала 10% світового ринку експорту СПГ, але до 2021 року частка ринку країни впала лише до 6%.

«Загальна відсутність інвестицій, технічного обслуговування, тривалі періоди повеней і останнім часом вандалізм на трубопроводах у Нігерії є основою падіння видобутку, яке спостерігається з 2019 року, — сказала Субашич NGI. — Здійснені людьми диверсії й крадіжки впливають на постачання нігерійського попутного газу, безпосередньо пов’язаного з видобутком нафти в Нігерії».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти