У початок

Видобуток сирої нафти в Катарі має позитивний прогноз — Fitch

Очікують, що видобуток сирої нафти в Катарі зростатиме в наступні роки, при цьому велика частка потенційного видобутку походитиме від проєктів на забудованих територіях, зазначено в останньому звіті Fitch Solutions.

Країна залежить від додаткового видобутку нафти з двох найбільших нафтових родовищ — Аль-Шахін і Духан, йдеться у звіті. Також очікують, що потенційні ризики видобутку сирої нафти на старих родовищах будуть обмеженими.

У звіті сказано, що «середньострокові перспективи видобутку сирої нафти в Катарі дещо підвищуються на тлі поточних проєктів QatarEnergy з видобутку на родовищах бурої нафти».

З одного боку, за високими оцінками, видобуток нафти в Катарі зросте до 620 тис. барелів на день протягом наступних п'яти років, причому значна частка додаткового видобутку — за рахунок проєктів на забудованих територіях.

З другого — видобуток сирої нафти впав майже до 590 тис. барелів на день торік з піку в 900 тис. барелів на день 2007 року, оскільки нафтові родовища Катару вичерпуються, що призводить до зниження видобутку.

На цей час QatarEnergy реалізує кілька проєктів для підтримки рівня видобутку й уповільнення падіння видобутку нафти, включаючи проєкти з відновлення, продовження терміну експлуатації і збільшення видобутку, буріння нових свердловин і заміну нафтової інфраструктури, йдеться у звіті.

Організація нафтогазового сектора оголосила про виділення 3,64 млрд QR ($1 млрд) на реконструкцію родовища Бул Ханін у три етапи. Водночас триває розробка нафтового родовища Майдан Махзам. На нафтових родовищах Ханін і Майдан Махзам зараз виробляється майже 50 тис. барелів сирої нафти на день.

У період піку пандемії Covid-19 компанія QatarEnergy отримала визнання за ключовий контракт на надання технічних послуг, спрямований на зниження ризиків подальшої розробки її величезних морських нафтових родовищ Бул Ханін і Майдан Махзам.

«Незважаючи на значний потенціал зростання виробництва конденсату з нових проєктів СПГ, Катар серйозно налаштований на звернення до зменшення видобутку сирої нафти на нафтових родовищах, що дозрівають. Подальша розробка родовища Аль-Шахін може запропонувати потенційний видобуток нафти в 40 тис. барелів на день, але ще слід побачити, наскільки Катар зможе розблокувати додатковий видобуток із старих родовищ», – додає Fitch.

Країна очікує генерувати майже 260 тис. барелів на добу конденсату на North Field East і 120 тис. барелів на добу на проєктах North Field South LNG. Дані свідчать, що загальний видобуток сирої нафти й конденсату Катару зросте з 1,33 млн барелів на день 2023 року до 1,7 млн барелів на день 2032-го.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти