У початок

Великобританія на тлі зростання постачань СПГ відчуває нестачу потужностей для його зберігання

Великобританія зіткнулася з проблемою нестачі потужностей для зберігання природного газу, постачання якого в країну різко зросли останнім часом.

У цих умовах дисконт ціни на ф'ючерси на газ із найближчою датою постачання до королівства щодо аналогічних контрактів на майданчику TTF у Нідерландах зріс до максимуму з 2011 року, повідомляє агентство Bloomberg.

«Такий дисконт пов'язано переважно з великими обсягами постачань СПГ і обмеженістю потужностей для експорту його надлишків на континент», — зазначає аналітик Energy Aspects Ltd. Тревор Сікорський.

Країни Північно-Західної Європи повинні отримати рекордний обсяг СПГ у поточному кварталі, причому основна частина газу, що імпортується, надходить у три британські термінали. Зазвичай Великобританія продає надлишки газу в європейські країни, проте її експортні потужності обмежені, тоді як постачання збільшуються.

Ціни на газ у Європі зростали в останні місяці, і російсько-українська війна, яка повномасштабно спалахнула наприкінці лютого, посилила ситуацію. В умовах зростання цін деякі експортери СПГ переспрямували постачання з Азії в Європу. Серед цих країн — США, Катар, Алжир і Перу.

Великобританія, на відміну багатьох інших країн Європи, не має прямої залежності від імпорту російського газу. Вона отримує цей енергоресурс і з власних офшорних родовищ, а також через газопроводи, зокрема з Норвегії.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти