У початок

Великі нафтопереробні заводи США скорочують потужності — Bloomberg

Після серії великих злиттів у сфері розвідки й видобутку нафти у потенційному картелі нафтопереробних заводів (НПЗ) США — «міні-ОПЕК на американській землі» — може відбутися скорочення нафтопереробних потужностей у цьому кварталі, оскільки попит падає, а побоювання щодо глобального перенасичення сирої нафти зростають.

Bloomberg повідомляє, що чотири великі НПЗ, зокрема власника найбільшого заводу в США Marathon Petroleum, планують скоротити нафтопереробні потужності на 13-ти своїх заводах у середньому до 90%, що на 4% менше, ніж у тому ж кварталі 2023 року.

Аналогічно PBF Energy оголосила про плани з перероблення найменшої кількості сирої нафти за три роки. Phillips 66 експлуатуватиме НПЗ на рівні, близькому до дворічного мінімуму, а Valero Energy розраховує незабаром скоротити перероблення нафти.

Чотири основні НПЗ представляють близько 40% потужностей США з перероблення нафти в дизельне пальне, авіапальне, бензин та інші важливі для економіки сирі продукти. Побоювання з приводу уповільнення охоплюють не лише економіку США (страх рецесії минулого понеділка), а й Китай, що знижує попит на сиру нафту й скорочує прибуток НПЗ.

У понеділок вранці Башар Аль-Халабі із сировинної компанії Argus написав у соцмережі X: «ОПЕК моргнула першою, вперше з липня 2023 року знизивши свої прогнози зростання світового попиту на нафту на 2024 і 2025 роки».

Вікас Двіведі, глобальний стратег Macquarie з нафти й газу, нещодавно сказав в інтерв'ю Bloomberg  «Стислі маржі перероблення готують ґрунт для чергового раунду інтенсивного обслуговування НПЗ у США восени… і це позначиться на балансі й може сприяти зростанню сирої нафти в США до кінця року».

Він сказав, що потенційна можливість перевищення постачань над попитом знизила геополітичні ризики, що назрівають на Близькому Сході, пояснивши: «Ринок більше не готовий платити за це величезну премію, оскільки напруженість поки що не призвела до втрати барелів».

Двіведі очікує, що середня ціна на сиру нафту марки Brent становитиме близько $75 за барель у ІV кварталі й опуститься до $64 за барель у ІІ кварталі наступного року.

Головний комерційний директор Рік Хесслінг сказав, що Marathon «економічно працюватиме на 90%» потужності в ІІІ кварталі, що є багаторічним мінімумом. Він зазначив, що відновлення економіки Китаю залишається серйозною проблемою, і ОПЕК може спровокувати волатильність своєю політикою в короткостроковій перспективі.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти