У початок

Відносини Саудівської Аравії і росії напружені через нафту

Між Саудівською Аравією й росією зростає напруженість, оскільки росія продовжує випускати на ринок величезні обсяги більш дешевої сирої нафти і підриває зусилля Саудівської Аравії з підвищення цін, повідомляє The Wall Street Journal.

Як повідомляється, Саудівська Аравія висловила свій гнів росії за те, що вона не дотримала своєї попередньої обіцянки з обмеження видобутку у відповідь на санкції Заходу напередодні важливої зустрічі ОПЕК+, призначеної у Відні 4 червня.

Раніше цього тижня міністр енергетики Саудівської Аравії зробив попередження нафтовим спекулянтам, сигналізуючи ринку про можливість подальшого скорочення видобутку, але незабаром віце-прем'єр-міністр росії заперечив йому, висловивши сумніви щодо подальших скорочень.

На початку квітня Саудівська Аравія, росія та інші члени ОПЕК+ заявили, що скоротять видобуток, що, як очікується, підтримає ціни на нафту; Саудівська Аравія почала скорочувати видобуток цього місяця, але останні доступні дані показують, що росія продовжує викачувати великі обсяги нафти на ринок, додаючи до глобального профіциту й тиснучи на ціни.

Ф’ючерси на сиру нафту впали приблизно на 10% нижче, ніж на початку квітня, незважаючи на скорочення видобутку під керівництвом Саудівської Аравії, причому нафта Brent у п’ятницю коштувала $76,95 за барель.

Спадкоємний принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман, де-факто правитель Саудівської Аравії, запустив амбітний план використати свій фонтан доходів від нафти для трансформації економіки королівства, і вважається, що він перебуває під тиском підтримувати вищі ціни на нафту, оскільки його бюджет потребує приблизно $81США/bbl для оплати масштабних проєктів розвитку. 

Після того, як ОПЕК+ оголосила про несподіване скорочення видобутку, Goldman Sachs підвищив свій прогноз ціни на нафту Brent на кінець року до $95 за барель, а прогноз на наступний рік – до $100 за барель; цього тижня Goldman повторив свій заклик до підвищення цін на сиру нафту й інші товари.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти