У початок

Відмова від російських енергоносіїв є імперативом для ЄС – Єврокомісія

Єврокомісія (ЄК) вітає затвердження Радою ЄС шостого пакету санкцій проти рф, наголосивши на продовженні європейського курсу на скорочення залежності Євросоюзу від російських енергоносіїв.

«Крім санкцій ЄС чітко дав зрозуміти, що скорочення нашої залежності від імпорту енергоносіїв з росії є нагальним імперативом», — йдеться в комюніке ЄК, опублікованому в п'ятницю в Брюсселі, передає «Інтерфакс-Україна».

За оцінкою Єврокомісії, «санкції є однією з найбільш помітних, прямих і потужних відповідей ЄС» на події в Україні. У заяві ЄК звертається увага, що «цей пакет також запроваджує додаткові санкції проти білорусії, враховуючи її причетність» до дій росії в Україні.

«Разом із попередніми п'ятьма пакетами ухвалені сьогодні санкції є безпрецедентними і покликані ще більше посилити економічний тиск на росію й підірвати її здатність вести війну з Україною», — заявляють у Брюсселі.

Єврокомісія вказує на те, що як і в разі попередніх санкційних пакетів, нові обмежувальні заходи було узгоджено з міжнародними партнерами.

У документі перераховуються оголошені раніше у п'ятницю Радою ЄС заходи щодо імпорту російської нафти і нафтопродуктів. Вказується, що діятиме певний перехідний період, щоб «дати змогу галузі й світовим ринкам адаптуватися», а також тимчасовий виняток для трубопровідної сирої нафти, «щоб забезпечити поетапну відмову від російської нафти».

«Це дасть змогу ЄС і його партнерам забезпечити альтернативні постачання й зведе до мінімуму вплив на світові ціни на нафту», — вважають у Брюсселі.

ЄК також звертає увагу, що нинішній пакет включає «обмеження на хімічні речовини, які може бути використано при виробництві хімічної зброї».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти