У початок

У травні неминучий дефіцит СВГ

Також є російською мовою

Випадіння обсягів «Роснафти» і ремонти на низці НПЗ спровокують дефіцит на українському ринку СВГ у травні 2021 р.. Про це повідомили в Консалтинговій групі «А-95».

За розрахунками аналітиків, із прогнозного травневого споживання на рівні 170 тис. т внутрішнім виробництвом і терм-контрактами покрито всього 51%, тоді як раніше цей показник досягав 80%. Решту обсягу трейдери будуть змушені закуповувати на спотовому ринку, чим може бути спровоковано різке зростання цін.

«Ключовим чинником нестачі залишається невизначеність навколо обсягів «Роснафти», яка постачала 35 тис. т газу щомісяця з 2017 року. Вже точно відомо про брак постачань у квітні, а тепер, за словами трейдерів, велика ймовірність, що і в травні ресурсів не буде», – повідомили в «А-95».

Очікується також, що істотно знизить відвантаження в Україну Мозирський НПЗ, який іде на ремонт. Речицький ГПЗ також планує скоротити продажі в Україну.

Плановий ремонт очікується на Пермському НПЗ «Лукойлу». Планується, що відвантаження з підприємства в травні скоротяться зі звичних 15-17 до 8-10 тис. т.

За словами експертів «А-95», ринок шукатиме відсутні ресурси насамперед на морі, на західному напрямку, а також на перевалках у Білорусі й на спотовому ринку РФ.

«Море залишається дуже привабливим каналом постачання, проте більше 14 тис. т Одеса й Ніколаєв не опрацюють. Для активізації роботи Чорноморська необхідно контрактувати ресурси вже зараз, проте у нас немає інформації про те, що така робота ведеться», – каже аналітик «А-95» Артем Куюн.

Сухопутний імпорт через західний кордон також може бути можливим. У періоди максимально привабливих цін на цьому напрямку він давав до 20 тис. т, однак це було можливим при тривалому арбітражі. Зараз, за ​​наявними даними, трейдери в Польщі не планують закупівлю значущих обсягів для переорієнтації в травні.

За словами українських трейдерів, невеликий обсяг можна буде імпортувати з білоруських перевалок «Трансекспедиція» і «Газенерджіхім», однак поки ці постачальники не мають ресурсу для українського ринку, а як складеться ситуація в травні – невідомо.

Ще один канал постачання – закупівля на спотовому ринку РФ, який в найактивніші місяці покривав близько 15 тис. т.

«Навіть за оптимістичного сценарію дефіцит ресурсу може скласти до 20% потреб ринку. Сьогодні тільки залишки, які зберігаються на високому рівні, стримують зростання цін. В принципі, сьогоднішня ціна вже відіграла новини про випадання «Роснафти», проте прогнозований дефіцит і з ним ажіотаж можуть підштовхнути цінник як мінімум на 50-60 доларів», – вважає Артем Куюн.

Тим часом спрогнозувати розвиток цінової ситуації на роздрібному ринку вкрай складно через неминучий вплив чинника ажіотажу. Як показав досвід 2017 року, коли через гострий дефіцит ресурсу в роздробі почав пропадати газ, ажіотажна складова в ціні перевищила $300/т. «Я не думаю, що до цього дійде, проте якщо, як у 2017 р., дадуть збій відразу кілька джерел, на які є розрахунок, ситуація може повторитися», – зазначив А. Куюн.

Прогнозная структура поставок СУГ на украинский рынок в мае 2021 г., тыс. т
Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти