У початок

В ДФС знайшли додаткові успіхи в боротьбі з «тінню»

Також є російською мовою

Після нещодавнього засідання податкового комітету ВР глава Державної фіскальної служби заявив, що з початку року його відомство вилучило з незаконного обігу пального на суму 1,1 млрд грн, припинило діяльність 10 незаконних міні-НПЗ і понад 240 підпільних АЗС. Такими результатами чиновник поділився у себе на сторінці в Facebook.

«Відповідав на запитання про тіньовий ринок пального в Україні. Попри велику їх кількість, головне питання не поставили, а саме про результати роботи ДФС у цьому напрямі», – прокоментував засідання податкового комітету глава ДФС.

«Я звик до замовних статей у ЗМІ, коли починаєш демонструвати результати – критикують. Спроби відволікти від основної роботи – забезпечення економічної безпеки країни – не пройдуть!» – підкреслив Мельник.

Примітно, що 19 квітня в Facebook Вадим Мельник опублікував звіт про боротьбу з нелегальним ринком пального у першому кварталі 2021 р.. Згідно з ним, за цей період фіскальна служба демонтувала 151 незаконну АЗС і вилучила понад 15 тис. тонн контрафактного пального загальною вартістю 516 млн грн.

Таким чином, при порівнянні показників, наданих головою фіскалів, за січень-березень і січень-квітень, виходить, що тільки в квітні ДФС закрила 89 АЗС і вилучила пального на близько 600 млн грн, або на 100 млн грн більше, ніж за три перших місяці поточного року.

Відзначимо, проблемою звітів силовиків залишається неможливість їх перевірити. Зокрема, невідомо, які саме об'єкти було закрито. За даними enkorr та інших ЗМІ, ключові міні-НПЗ у Гадячі, Мерефі, Богодухові й Губинисі продовжують працювати.

Як повідомляв enkorr, Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики на своєму засіданні розглянув питання функціонування нелегального ринку палива в Україні.

Під час засідання критики з боку депутатів зазнали представники Державної податкової служби, фіскальної служби та інших контролюючих і правоохоронних органів. Зокрема, заступник голови податкового комітету парламенту Андрій Холодов засумнівався в справедливому розслідуванні фіскалами кримінальних проваджень по групі «БРСМ».

Нагадаємо, за дорученням прем'єр-міністра Дениса Шмигаля у всіх регіонах України відновилася кампанія з боротьби із нелегальним ринком нафтопродуктів. Очікувалося, що про виконану роботу контролюючі органи відзвітують у середині квітня, проте поки звіт переноситься на невизначений термін. Тим часом, за даними експертів і учасників ринку, видимих ​​змін у роботі міні-НПЗ, нелегальних АЗС і пов'язаних із махінаціями схем із готівкою не відбулося.

Раніше повідомлялося, що в Україні спостерігається стрімке розширення тіньового ринку нафтопродуктів, що проявляється як у зростаючих обсягах виробництва на міні-НПЗ, так і в поновленні діяльності нелегальних заправних станцій.

Консалтингова група «А-95» прогнозує, що через нелегальне виробництво нафтопродуктів на міні-НПЗ і нафтобазах, а також через порушення касової дисципліни на АЗС державний бюджет України в 2021 році недоотримає понад 22 млрд грн акцизу і ПДВ, або на 21% більше, ніж у 2020 р..

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти